K-sairaala ottaa ensimmäiset potilaat sisään toukokuun alussa

Uuden K-sairaalan työmaalla Lappeenrannan Kahilanniemessä työskentelee hupun alla piilossa noin 150 työntekijää. Lomakauden päätyttyä tekijämäärä vielä nousee.

Rakentaminen on pysynyt hyvin aikataulussa.

— Sairaala on lopullisesti valmis käyttöön toukokuun alussa kuten on suunniteltu, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten tekninen johtaja Jari Akkanen kertoo.

Ennen sairaalan käyttöönottoa on vielä monta välivaihetta.

— Sen jälkeen kun rakennukset ovat valmistuneet, sairaalatekniset varusteet, irtokalusteet kuten sängyt ja kaikki välineet viedään paikalle. Se on Eksoten omaa työtä, ja tehdään talvella ja kevättalvella.

Muutto käynnistyy alkuvuodesta, ja 2.5. pitäisi alkaa potilaiden sisäänotto.

Rakennustöissä ei Akkasen mukaan ole ollut mitään maata mullistavia ongelmia.

— Sidosryhmiä ja osapuolia on näin suuressa rakennushankkeessa paljon, ja se vaatii tietysti paljon keskusteluja ja kanssakäymistä.

Ulkopuoliselle rakennustyömaa saattaa näyttää hiljaiselta.

— Työ tapahtuu teltan alla sääsuojassa. Siksi ulospäin ei näy paljon toimintaa.

Pääasiassa paikallisia rakentajia

Pääurakoitsija HL-rakentajien aluepäällikön Timo Kohon mukaan rakentajien määrä on vaihdellut 130:sta 150:een työvaiheesta riippuen.

Suurin osa työntekijöistä on paikallisia. Erikoismiehiä tulee kuitenkin ympäri Suomen.

Jonkin verran urakoitsijoilla on myös ulkomaisia työntekijöitä, lähinnä virolaisia ja venäläisiä. Hissiasentajat tulivat Puolasta. Urakoitsijat ovat kaikki kotimaisia.

— Välillä on pieniä ongelmia, mutta siksi on olemassa työnjohto. Joku on sairaana, vapailla tai lomilla, ja heitä joudutaan tuuraamaan.

Kohon mukaan tuuraajia ei ole Ihan helppoa löytää.

— Paikalliset tekijät ovat töissä, ja haluavat pitää lomansa kesällä. Siksi työvoimaa on jouduttu etsimään kauempaa.

Lappeenrannan Kahilanniemeen nouseva uusi K-sairaala on vanhan A-tornin korkuinen ja yli sata metriä pitkä.

K-sairaalaan muuttaa kaksi osastoa Armilan kuntoutuskeskuksesta sekä vuodeosastoja keskussairaalasta. Yleis- ja erikoislääketieteen päivystystä keskitetään K-sairaalaan. Sinne tulee myös päivystysosasto.

Vanhan sairaalan korkean A-tornin peruskorjaus alkaa sen jälkeen, kun toiminnot ovat siirtyneet uusiin tiloihin.

Eksote rakennuttaa sairaalaa ja tekee peruskorjauksia noin 70 miljoonan eurolla. Summasta runsaat 50 miljoonaa menee uudisrakennukseen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.