Elinkautinen tuomio pysyi hovioikeudessa — Savitaipaleella tapahtuneesta murhasta tuomittu vaati tuomionsa lieventämistä

Hovioikeuden mukaan tuomitun on täytynyt ymmärtää pahoinpitelynsä uhrin todennäköisesti kuolevan.

Elinkautinen tuomio pysyi hovioikeudessa — Savitaipaleella tapahtuneesta murhasta tuomittu vaati tuomionsa lieventämistä

Itä-Suomen hovioikeus piti ennallaan Savitaipaleen murhasta langetetun elinkautisen tuomion.

Saku Petteri Viiru valitti saamastaan murhatuomiosta Itä-Suomen hovioikeuteen ja vaati, että hänen katsotaan syyllistyneen pahoinpitelyyn tai törkeään pahoinpitelyyn sekä törkeään kuolemantuottamukseen tai tappoon. Hän myös vaati hovioikeutta pienentämään 6 000 euron kärsimyskorvausta, joka hänet määrättiin maksamaan kuolleen miehen lapselle.

Hovioikeus katsoi, että Viiru tappoi tahallaan miehen marraskuussa 2016 savitaipalelaisessa omakotitalossa.

Viiru pahoinpiteli miestä lyömällä tätä kymmeniä kertoja esimerkiksi puisilla astaloilla, ja huomattava osa väkivallasta kohdistui uhrin päähän. Väkivalta oli voimakasta ja jatkui pitkään. Tappo tehtiin erityisen raa’alla ja julmalla tavalla, ja rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä. Siksi kyse on murhasta.

Hovioikeus kuitenkin muutti joitakin syyksilukemisen periaatteita ja hylkäsi joitakin pahoinpitelytekoja.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus katsoi viime huhtikuussa antamassaan tuomiossa, ettei ollut riittävää näyttöä siitä, että Viiru oli tarkoittanut tappaa tai että hänen olisi pitänyt pitää kuolemaa pahoinpitelyn varmana seurauksena. Käräjäoikeuden mukaan Viirun on kuitenkin täytynyt pitää uhrin kuolemaa varsin todennäköisenä seurauksena väkivallasta. Hovioikeus oli tästä samaa mieltä käräjäoikeuden kanssa.

Hovioikeus piti ennallaan korvauksen, joka Viirun on maksettava uhrin lapselle.

Viiru pidetään edelleen vangittuna.

Hovioikeuden päätöksen voi hakea muutosta korkeimmasta oikeudesta, jos korkein oikeus myöntää valitusluvan.

Muokattu kello 17.15: Täsmennetty Etelä-Karjalan käräjäoikeuden kantaa teon tahallisuusasteesta.