Imatralaisyrittäjä ja anoppi syytteessä käräjillä — Taloyhtiön putkiremonttimateriaalit tilattiin omalta firmalta ilman kilpailutusta

Imatralaista miestä ja naista syytetään luottamusaseman väärinkäytöstä.

mIKA sTRANDÉN

Taloyhtiön putkisaneerauksen hankintoja puitiin Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa. Kuvituskuva.
Taloyhtiön putkisaneerauksen hankintoja puitiin Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa. Kuvituskuva.

Taloyhtiön hallituksenpuheenjohtajana toiminut mies ja hänen hallituksessa istuva anoppinsa olivat junailleet imatralaisen taloyhtiön putkiremontin niin, että saneerauksessa tarvittavat materiaalihankinnat ostettiin yritykseltä, josta mies omisti noin puolet. Toisen puolikkaan omisti miehen puoliso, eli anopin tytär.

Mies ja nainen osallistuivat päätöksentekoon, vaikka he olivat selvästi esteellisiä, sillä he tai heidän lähipiirinsä hyötyivät siitä. Urakkaa ei myöskään kilpailutettu asianmukaisesti.

Saneerauksen valvojaksi mies ja nainen päättivät yrityksen, jonka määräysvaltaa käyttää naisen poika, eli miehen lanko.

Taloyhtiö hankki tarvikkeita lähes 130 000 eurolla, jolloin yritys sai laskennallista katetta lähes 55 000 euroa. Kun tilannetta myöhemmin alettiin selvittää, huomattiin, että taloyhtiölle oli tullut kilpailutuksettomasta saneerauksesta lähes 67 000 euron taloudellinen vahinko.

Käräjäoikeuden haastehakemuksesta selviää, että esteellisyyttä ei käsitelty hallituksen kokouksissa tai yhtiökokouksissa. Yrityksellä ja taloyhtiöllä ei ollut materiaalihankinnoista kirjallista sopimusta.

Syyttäjä vaatii vuonna 2014 tapahtuneesta luottamusaseman väärinkäytöstä molemmille osallisille kolmen kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta tai vähintään 50 päiväsakkoa.