Kylmä kesä hidastaa parasta rapuaikaa — Suurimmat saaliit saadaan vasta elokuussa

Pekka Hölkki

Valtaosa Etelä-Karjalan ravuista on täplärapua.

Rapusaalit saadaan Etelä-Karjalassa pari viikkoa tavanomaista myöhemmin. Luonnonvarakeskuksen mukaan rapukauden huippu saavutetaan myöhässä koko Suomessa.

Etelä-Karjalan kalatalouskeskuksen kalatalousneuvoja Vesa Tiitisen mukaan kylmä kesä myöhäistää rapujen kuorenvaihtoa ja näin myös parasta saalisaikaa.

Saaliista odotetaan hyvää, sillä viime kesänä ravustuskausi päättyi aikaisin jo syyskuun alkupuolella.

— Silloin rapuja jäi jonkin verran pyytämättä.

Etelä-Karjalassa valtaosa ravuista on täplärapuja, erityisesti suuremmissa järvissä Suur-Saimaalla, Pien-Saimaalla, Kivijärvellä ja Simpelejärvellä. Ruokolahden, Rautjärven ja Parikkalan pienvesistöissä on myös harvinaisempaa jokirapua.

Täpläravut kantavat rapuruttoa, joka on tuhoisa jokirapukannoille. Rapuruttoa on Tiitisen mukaan Etelä-Karjalan kaikissa järvissä.

Täpläravun istutus on kielettyä, ravustus sen sijaan toivottavaa kantojen hillitsemiseksi.

— Pyrimme elvyttämään jokirapukantoja, joita meillä täällä jo on.

Täplärapu on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi.

Ravustuskausi alkaa ensi perjantaina.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.