”Tällaisessa projektissa senteilläkin on merkitystä” — Lappeenrannan hiekkalinnasta ei tulekaan maailman korkeinta, ennätysyritys kaatui teknisiin ongelmiin

Hanketta ei ole kuitenkaan hauduttu kokonaan, vaan Lappeenrannan hiekkalinnan maailmanennätysyritys siirtyy vuodella eteenpäin.

Lappeenrannan kaupunki

Hiekkalinna rakennetaan tänä vuonna 15. kerran. Paikka on entinen eli Linnoitusniemen kärki. Maailmanennätysmittoihin tuleva linna ei yllä.
Hiekkalinna rakennetaan tänä vuonna 15. kerran. Paikka on entinen eli Linnoitusniemen kärki. Maailmanennätysmittoihin tuleva linna ei yllä.

Lappeenrannan hiekkalinnasta ei tulekaan maailman korkeinta. Linnoitusniemeen kesäksi kaavaillun hiekkalinnan piti olla 18 metriä korkea mutta toisin kävi.

Suunnitelmat kariutuivat teknisiin ongelmiin. Veistotyöstä vastaava Kimmo Frosti kertoo, että maailmanennätyslinnan rakentaminen olisi vaatinut maanrakennustekniikkaa, johon ei lopulta ollut varaa eikä mahdollisuutta.

— Näin iso homma pitää suunnitella tarkasti. Maailmanennätyslinna olisi valmiina painanut kolme miljoonaa kiloa, joka olisi saattanut aiheuttaa maaperän vajoamista muutaman sentin verran, Frosti sanoo.

Muutokset maaperässä olisivat saattaneet aiheuttaa linnan halkeamisen ja sitä kautta romahtamisen. Se oli riski, jota ei haluttu ottaa.

— Tällaisessa projektissa senteilläkin on merkitystä. Lisäksi alue on aika ahdas, mikä pitää huomioida tarkasti.

Kai Skyttä

Hiekkalinnan rakentamisen valmistelutyöt ovat käynnistyneet tällä viikolla. Toistaiseksi paikalla on kuitenkin pelkästään hiekkakasa
Hiekkalinnan rakentamisen valmistelutyöt ovat käynnistyneet tällä viikolla. Toistaiseksi paikalla on kuitenkin pelkästään hiekkakasa

Suunnittelu alkoi viime vuonna

Maailmanennätyslinnan suunnittelu alkoi viime vuoden marraskuussa. Lopullisesti ennätysyritys kariutui kuitenkin vasta reilu viikko sitten.

— Suunnitelmat piti tehdä pikavauhtia uusiksi, Frosti kertoo.

Täksi kesäksi Linnoitusniemen kärkeen kohoaa Suomen korkein hiekkalinna. Hiekkalinna pitää sisällään kaksi erimuotoista tornia, joista toinen pyritään rakentamaan 10 metriä korkeaksi.

— Kahdella erimuotoisella tornilla voimme testata pakkaamistarvetta, säänkestävyyttä, muokattavuutta sekä reliefien asettelua, Frosti kertoo.

Lappeenrannan kaupungin tavoitteena on rakentaa maailman korkein hiekkalinna ensi vuonna. Nyt käytössä on esimerkiksi henkilönostin, jonka avulla veistäjät nostetaan korkeuksiin.

— Koskaan aiemmin emme ole veistäneet turvavaljaissa. On hyvä, että sitä päästään kokeilemaan ennen ensi vuotta.

EPA-EFE/Fiedemann Vogel

Saksan Duisburgiin viime kesänä rakennettu hiekkalinna kohosi 16.68 
metriin. Linna pitää hallussaan tämän hetkistä maailmanennätystä.
Saksan Duisburgiin viime kesänä rakennettu hiekkalinna kohosi 16.68 metriin. Linna pitää hallussaan tämän hetkistä maailmanennätystä.

Pettynyt olo

Frosti oli jo henkisesti varautunut maailmanennätysyritykseen.

— Tämä oli yllätys, ja tottakai olo on pettynyt, kun tavoitetta pitää vuodella siirtää, Frosti sanoo.

Suunnitelman kariutuminen aiheutti muutenkin muutoksia.

— Taipalsaarelta ennätyslinnaa varten tilatut miljoona kiloa lisää hiekkaa ehdittiin perua viime tingassa.

Myöskin veistäjien määrä piti vähentää. Alunperin heitä piti tulla Lappeenrantaan 30, mutta nyt heitä tarvitaan vain 20.

Milanosta tuotu symbolinen kilo hiekkaa aiotaan käyttää tulevan hiekkalinnan rakentamiseen. Ateenasta hiekkaa ei kuitenkaan nyt tuoda, kun maailmanennätysyritys epäonnistui.

— Ateenan osalta asia siirtyy ensi vuoteen, sanoo Lappeenrannan markkinointi-, matkailu- ja asiakaspalvelupäällikkö Mirka Rahman.

Valmistelutyöt alkaneet

Ennätyslinnaan kaavaillut noin 100 erilaista veistoaihetta aiotaan kuitenkin edelleen sisällyttää mukaan 15 vuotta täyttävään hiekkalinnaan. Linnoitusniemeen veistetään kaikki Suomen linnat, Viipurin linna sekä Saimaan ja Pietarin alueen matkailukohteita.

— Huomioimme myös jalkapallon MM-kisat sekä Ateenan sekä Milanon kohteet, Rahman sanoo.

Hiekkalinnan alueella tehdään paraikaa valmistelutöitä. Alueen rakentaminen on aloitettu tällä viikolla ja veistäjät aloittavat työt 27. toukokuuta tornien ja hiekkakappelin veistolla.

Hiekkalinnan avajaisia vietetään lauantaina 9. kesäkuuta ja veistotyöt valmistuvat lopullisesti kesäkuun loppuun mennessä.