Linnoituksen uusi isäntä Juha-Matti Saksa ei turhia pönöttele — ”Visionääri ja persoonallinen johtaja”

Uudeksi Linnoituksen isännäksi on valittu Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa. Hän peri isännän tittelin Saimaan Palloseuran entiseltä maalivahdilta Jussi Markkaselta.

Saksa kertoo olleensa ällikällä lyöty, kun kaupunginjohtaja Kimmo Jarva soitti kertoakseen isännän valinnasta.

— Hetki piti sulatella asiaa. Aiemmat Linnoituksen isännät ovet olleet kovia tekijöitä. Minä olen lähinnä tällainen rääväsuinen savolainen, Saksa nauraa.

Vakavoiduttuaan Saksa sanoo olevansa hirmuisen otettu kunniasta ja kiirehtii muistuttamaan, että yliopiston onnistumisista kiitos kuuluu koko koululle.

— On erityisen mukavaa saada tunnustus omilta. Ilmeisesti olemme tehneet yliopistolla jotakin oikein.

Kiitosta sujuvasta yhteistyöstä

Kaupunginjohtaja Jarva ylistää kaupungin ja yliopiston yhteistyötä Saksan rehtorikaudella. Saksa on vienyt yliopiston päätöksentekoa Jarvan mukaan avoimempaan suuntaan.

— Juha-Matti pitää hyvää huolta yhteistyökumppaneista ja on aktiivinen myös yritysten suuntaan. Hän soittaa aina, kun on jotakin tiedotettavaa ja kovin usein muulloinkin.

Jarvan mukaan Saksassa on kaksi puolta.

— Hän on visionääri, joka kehittää yliopistoa ennakkoluulottomasti ja näkee pitkälle tulevaisuuteen. Toisaalta hän on persoonallinen, nuorekas ja rento johtaja, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Saksa kehuu vastavuoroisesti kaupungin rohkeaa osallistumista yliopiston projekteihin. Kaupunki on hyödyntänyt viime vuosina kiitettävästi esimerkiksi uusiutuvaa energiaa.

Yksi kohokohdista oli Saksan mukaan Kivisalmen pumppaamon projekti. Siellä kaupunki otti käyttöön Lappeenrannan teknillisen yliopiston suunnitteleman, täysin uutta teknologiaa käyttävän pumpun ennen kuin vastaavaa oli käytetty missään muualla.

— Se vaati luottamusta meidän suuntaan, Saksa painottaa.

Pitkän linjan lappeenrantalainen

Saksa on asunut Lappeenrannassa vuodesta 1995 lähtien. Välillä hän asui vuoden verran Helsingissä, mutta halusi äkkiä takaisin.

Kun Saksa kuuli valinnastaan linnoituksen isännäksi, hän alkoi pohtia, kuinka voisi vielä olla hyödyksi Lappeenrannalle. Lopulta vastaus on hänen mukaansa helppo.

— Yliopistolla teen työtä sen etten, että henkilökunta ja opiskelijat voivat tehdä parastaan. Jos lisäksi voimme auttaa paikallisia yrityksiä menestymään, niin olemme onnistuneet.

Linnoituksen isäntä on nimetty vuodesta 1996 lähtien. Isännäksi valitaan omalla alallaan ansioitunut henkilö, joka on edistänyt kaupungin mainetta.

Juha-Matti Saksa

Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtori 2016 helmikuusta vuoden 2018 loppuun asti.

Syntynyt Mikkelissä 2.3.1975.

Asuu perheineen Lappeenrannassa.

Kauppatieteen tohtori LUT:sta. Toiminut Lappeenrannassa aikaisemmin professorina (ma.), hallintojohtajana ja provostina.

Petteri Lindholm

Petteri Lindholm

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.