Lappeenrannan poliisilla pitää nyt todella kiirettä — Vakavat rikokset ovat työllistäneet tutkintaa, apua on saatu keskusrikospoliisilta

Poliisi on joutunut keskittämään resurssejaan vakavien rikosten tutkintaan. Se tarkoittaa, että tutkinta-ajat muissa rikoksissa pidentyvät.

Kai Skyttä

Palaneesta autosta löytyi ruumis Lauritsalan venesatamasta läheltä Luukkansalmen siltaa toukokuun loppupuolella. Lappeenrannassa sattuneet vakavat rikokset ovat pitäneet poliisin tutkinnan kiireisenä.
Palaneesta autosta löytyi ruumis Lauritsalan venesatamasta läheltä Luukkansalmen siltaa toukokuun loppupuolella. Lappeenrannassa sattuneet vakavat rikokset ovat pitäneet poliisin tutkinnan kiireisenä.

Lappeenrannan poliisilla on ollut erittäin kiireinen loppukevät.

— Vakavat rikokset ovat työllistäneet meidän tutkintaa. Niiden vuoksi on jouduttu tekemään pitkiä työpäiviä, kertoo rikosylikomisario Juha Junkkari Kaakkois-Suomen poliisista.

Runsaasti julkisuutta saaneet Hyrymäen teollisuusalueen ammuskelu sekä Lauritsalan takakonttimurhan tutkimus ovat molemmat tapahtuneet toukokuussa.

Poliisiasemat toimivat aluevastuun perusteella. Se tarkoittaa, että kun Lappeenrantaan on tullut isoja tutkintakokonaisuuksia, niiden tutkimus on paikallispoliisin vastuulla.

— Näiden rikosten ajallinen osuminen lähelle toisiaan on ikävä yhteensattuma. Kyseessä ovat meidän alueelle poikkeukselliset rikokset.

Vakavat rikokset ensin

Lappeenrannan poliisi on joutunut keskittämään resurssejaan vakavien rikosten tutkintaan.

— Se aiheuttaa väistämättä tutkinta-aikojen pidentymistä muissa rikostapauksissa, Junkkari kertoo.

Rikoksen tutkinnassa työläin vaihe on tutkinnan alku. Kun epäillyt on saatu kiinni, siirtyy asian eteenpäin vieminen vastuullisten tutkijoiden hoitoon ja poliisin henkilöstöä vapautuu muihin tehtäviin.

Vakavat rikokset eivät noudata vuodenkiertoa.

— Mutta muuten kesä on poliisille muutenkin erityisen vilkasta aikaa muun muassa ihmisten liikkumisen, päihteiden käytön sekä erilaisten kesätapahtumien takia.

Krp on auttanut

Lappeenrannassa poliisi on saanut kuluneen toukokuun aikana tutkinta-apua myös keskusrikospoliisilta (krp). Junkkari ei kuitenkaan halua tarkkaan eritellä, millaista apua ja kuinka paljon keskusrikospoliisilta on saatu.

— Esimerkiksi kesälomia ei ole meneillään olevien tutkintojen takia siirretty, Junkkari sanoo.

Lauritsalassa palaneesta autosta löytyi kuollut ihminen toukokuun loppupuolella. Junkkari kertoo, että keskusrikospoliisin rikostekninen laboratorio sekä oikeuslääketieteen yksikkö Helsingissä ovat olleet mukana tutkinnassa.

— Olemme saaneet sieltä palveluja muun muassa menehtyneen henkilön tunnistamiseen liittyen. Helsingissä tunnistamiseen voidaan käyttää apuna esimerkiksi dna-tutkintaa sekä hammaskarttoja.