Kasvomaskikauppa käy kuumana Lappeenrannassa, vaikka kukaan ei tiedä THL:n suosituksista – Eksoten mukaan maskin hankkiminen on kansalaisen itsensä vastuulla

Sekä kasvomaskien saatavuus, että niiden hinta huolestuttaa. Eksotessa ei ole toistaiseksi mietitty, miten maskisuositukseen suhtaudutaan tavallisten kuntalaisten osalta.

Katja Juurikko

Siiri Uino asioi maski kasvoillaan Kouvolan Prismassa.
Siiri Uino asioi maski kasvoillaan Kouvolan Prismassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on antamassa suosituksensa kasvomaskien käytöstä tällä viikolla. Maskisuosituksen tarkoituksena on pyrkiä ehkäisemään koronaviruksen leviämistä.

Tiettävästi suositus tulee koskemaan sellaisia tilanteita, joissa tavanomaisten hygieniaohjeiden ja esimerkiksi turvavälien noudattaminen ei ole mahdollista, kuten ruuhkaisissa julkisen liikenteen välineissä.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä (Eksote) maskisuositukseen suhtaudutaan myönteisesti.

– Toki noudatetaan ja kuunnellaan sitä mitä valtakunnassa sanotaan. Olemme samoilla linjoilla, mitä he antavat ohjeeksi, Eksoten hoivapalvelujen johtaja Taina Jaako toteaa.

Jaako kuitenkin huomauttaa, ettei kasvomaskien käyttö poista tarvetta noudattaa esimerkiksi hyvää käsi- tai yskimishygieniaa.

– Tilanne vaatii edelleen yhtälailla huolellisuutta, että maskit eivät saa antaa väärää turvallisuudentunnetta.

Mika Strandén

Kertakäyttöiset maskit ovat kappalehinnaltaan kestomaskeja edullisempia, mutta niitä ei nimensä mukaisesti voi käyttää kuin yhden kerran. Kestomaski tulee pestä aina käyttökerran jälkeen.
Kertakäyttöiset maskit ovat kappalehinnaltaan kestomaskeja edullisempia, mutta niitä ei nimensä mukaisesti voi käyttää kuin yhden kerran. Kestomaski tulee pestä aina käyttökerran jälkeen.

Maskien hinta mietityttää

Lisäksi maskien käyttöön liittyy tarkkoja ohjeistuksia, joita noudattamalla paitsi tartunnan saamisen, myös itse tartuttamisen riskiä voitaisiin pienentää. Esimerkiksi maskin kasvoille asettamiseen ja pois ottamiseen liittyy ohjeita, ja kankainen suoja on pestävä jokaisen käytön jälkeen.

Maskien hinta vaihtelee niitä myyvästä tahosta riippuen. Esimerkiksi Yliopiston Apteekin verkkokaupassa 25 kappaletta kertakäyttöisiä suusuojuksia maksaa noin 25 euroa. Kankaiset maskit maksavat kertakäyttöisiä enemmän, kymmenen euron kappalehinnan molemmin puolin. Maskien riittävyyden lisäksi nimenomaan niiden kalleus huolestuttaa.

Jaako kertoo, että tähän asti Eksotessa on huolehdittu maskeista pääasiassa asumisen yksiköiden sekä sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden ja henkilöstön ohjeiden osalta. Toistaiseksi Eksotella ei ole tiedossa, miten se suhtautuu THL:n maskisuositukseen tavallisten kuntalaisten kohdalla.

– Jos tämä suositus tulee, niin kyllähän me käymme sitä keskustelua ja arvioidaan tilannetta.

Eksote ei perusta maskijonoa

Jaakon mukaan on toivottavaa, että kotitaloudet olisivat varautuneet koronavirukseen myös mahdollisten suojien ja maskien osalta. Toisaalta suositusta ei ole toistaiseksi annettu, joten sen tullessa voimaan maskien menekki voi nousta räjähdysmäisesti entisestään.

Varsinaista maskijonoa Eksote ei ole perustamassa.

– Ei ole mahdollista, että meillä olisi Eksotessa tarjota koko Etelä-Karjalan väestölle maskit. Kyllä siihen tarvitaan kuntalaisten ja kansalaisten omaa toimintaa ja vastuuta.

Asiaa aiotaan tarkastella siinä vaiheessa, kun THL suosituksensa antaa.

– Jos on joitakin erityisryhmiä tai jotakin, ettei todella ole varaa, niin sitten pitää toki miettiä.

Kasvomaskien myynti voimistui alkuviikosta

Lappeenrannan apteekkeihin tehdyn soittokierroksen perusteella kasvomaskeja menee tällä hetkellä kovasti kaupaksi. Sekä City Apteekissa että Uudessa Apteekissa enteilyt THL:n mahdollisesti antamasta kasvomaskisuosituksesta näkyivät selkeästi heti alkuviikosta.

– Ihmiset on selkeästi huomanneet uutisoinnin, ja käyneet ostamassa näitä maskeja, Apteekkari Sari Halko City Apteekista kertoo.

Hänen mukaansa City Apteekin maskikapasiteetti on tällä hetkellä hyvä. Tilanteeseen on varauduttu jo keväällä hankkimalla maskeja varastoon.

– Meillä on ihan reippaasti varastossa, mutta jatkostahan ei tiedä, että mikä on saatavuus tukuista.

Myös proviisori Heidi Toivari Uudesta Apteekista kertoo, että kasvomaskien kysyntää oli maanantaina ollut selvästi normaalia enemmän.

– Tänä aamuna maskeja on varsinkin mennyt.

Toivarin mukaan apteekkiin tilattiin jo keväällä suuri määrä kasvomaskeja, jotka pääsivät jo kertaalleen loppumaan. Tällä hetkellä maskivarasto riittää toistaiseksi.

Aleksi Tuomola

Kasvomaskit olivat loppuneet Espoossa Olarin Prismassa tänään tiistaina.
Kasvomaskit olivat loppuneet Espoossa Olarin Prismassa tänään tiistaina.

Maskikauppa vilkasta jo pidempään

Yliopiston apteekissa kasvomaskeja alkoi mennä kaupaksi tavallista enemmän jo viime viikon lopulla.

– Kun tosiaan tuli tämä julki, että THL tulee keskustelemaan näistä suositusten tiukentamisista, niin myynti on selkeästi lähtenyt kasvuun, apteekinhoitaja Päivi Munnukka kertoo.

Hänen mukaansa tilanne kasvomaskien saatavuuden suhteen on selkeästi alkukevättä parempi. Tällä hetkellä maskien varastotilanne on Yliopiston apteekissa hyvä.

Apteekkari Janne Nissilä Sammonlahden apteekista puolestaan kertoo, että kasvomaskien menekki on ollut kasvussa jo pidempään.

– Jo parin, kolmen viikon ajan on jonkun verran on menekki kasvanut koko ajan. Ilmeisesti ihmiset jo vähän odottaa sitä että näin tapahtuu.

Nissilän mukaan Sammonlahdessa maskien kulutuksen kasvuun on varauduttu, ja maskeja riittää. Hänen mukaansa maskien saatavuus on tällä hetkellä hyvä.