Matti Viialaisen mukaan maakunta-areenan esiselvityksessä pidetään rima korkealla: ”Visioidaan, ideoidaan ja unelmoidaan vähän, mitä se voisi olla parhaimmillaan”

Hanna Koikkalainen

Lappeenrannan liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman (vas.) ja maakunta-areenan esiselvityksen ohjausryhmän puheenjohtaja Ari Torniainen kuuntelivat yleisötilaisuuden kommentteja Lappeenrannan valtuustosalissa keskiviikkona.
Lappeenrannan liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman (vas.) ja maakunta-areenan esiselvityksen ohjausryhmän puheenjohtaja Ari Torniainen kuuntelivat yleisötilaisuuden kommentteja Lappeenrannan valtuustosalissa keskiviikkona.

hanna koikkalainen

Arkkitehtitoimisto Arkviiri on laatinut maakunta-areenasta sovittelukuvat eri sijoituspaikkavaihtoehtoihin, joista kolme ohessa.

Etelä-Karjalan maakunta-areena parantaisi toteutuessaan muun muassa yleisurheilun talviharjoitusolosuhteita. Etelä-Karjalan liiton rahoittama maakunta-areenan esiselvitys valmistuu maaliskuun loppuun menessä, mutta sitä toteuttavan Arkkitehtitoimisto Arkviirin hahmottelemien kaikkien hallivaihtoehtojen pohjana on kenttäaluetta kiertävä yleisurheilun juoksurata.

— Lappeenrannan ja Imatran kaupungeissa tunnustetaan, etteivät yleisurheilun talviharjoitusolosuhteet ole maakunnassa riittävät, Arkviirin projektipäällikkö Kimmo Kylämies totesi keskiviikkona esiselvityksen yleisötilaisuudessa Lappeenrannan kaupungintalolla.

Maakunta-areenan esiselvityksen tavoitteena on kartoittaa laajasti urheilulajien ja kulttuurin tulevia olosuhdetarpeita ja sitä, minkälainen monitoimihallin pitää olla.

Samalla kartoitetaan hallin mahdollista sijoituspaikkaa, joksi keskiviikkona esiteltiin seitsemän vaihtoehtoa: Harapaisen kenttä, Lentokentäntien varsi, Armilan sairaalan alue, Kisapuisto, Airinkanpuisto Family centerin naapurissa, Prisman alue Leirissä ja Ikean alue Mustolassa.

Hallin rakentamisen alustava kustannusarvio olisi noin 20—30 miljoonaa euroa.

— Tavoitteena olisi matalan kynnyksen ja koko kansan paikka monille urheilulajeille. Tällainen areenahanke tukee myös matkailua ja palveluja. Tämä sopii Saimaa 2020 -strategiaan, jossa Saimaan alueesta pyritään tekemään pääkaupunkiseudun ja Lapin kaltaista kolmatta merkittävää matkailualuetta Suomeen, Kylämies sanoo.

Lappeenrannan kaupunki on valmistautumassa urheilutalon suureen peruskorjaukseen. Sen lisäksi on mahdollista, että kaupunki toteaa vielä tänä vuonna, että Kisapuiston vanhan liigajäähallin peruskorjauksen sijaan on järkevämpää rakentaa uusi.

— Näitä katsotaan yhdessä, miten paras lopputulos saataisiin.

Kylämies kertoo huomanneensa, että mahdollinen uusi jäähalli ja maakunta-areena on sotkettu julkisessa keskustelussa välillä toisiinsa.

— Kyseessä on kaksi eri monitoimiareenaa: jäähallipohjainen monitoimiareena ja muiden lajien monitoimiareena. Toki ne voivat olla jopa samassa rakennuksessa.

Etelä-Karjalan maakuntajohtajan Matti Viialaisen mukaan maakunta-areena kaipaa uudenlaista ajattelua, jossa kaupalliset palvelut ja erilaiset liiketoiminnat yhdistyvät urheiluun ja liikuntaan.

— Emme anna vielä ulos kaikkea. Esiselvitys viedään ensin loppuun. Visioidaan, ideoidaan ja unelmoidaan vähän, mitä se voisi olla parhaimmillaan. Loppujen lopuksi tässä on kysymys siitä, uskooko Etelä-Karjala, että tästä tulee vahva kasvumaakunta itärajalle, Viialainen sanoo.

Anssi Silvennoinen

Anssi Silvennoinen

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.