Lappeenranta ei ole kiirehtinyt jäälatujen tekoa — Kaupungin lähiselät jäätyivät myöhään ja epätasaisesti, eikä lumi riitä vielä perinteisen ladun tekoon

Jään pitää olla 20-senttistä ennen kuin sinne lähdetään latukelkoin. Kylillä yhdistykset tamppailevat peltolatujen pohjia minkä pystyvät. Joutsenossa lumitilanne on Lappeenrantaa parempi, ja peltolatuja on jo 20 kilometriä.

Kai Skyttä

Latuhiihtoa jäällä ei vielä pääse harrastamaan, mutta onneksi on napakelkka. Justus Keskinen otti tänään kyytiä Lappeenrannan kaupunginlahdella.
Latuhiihtoa jäällä ei vielä pääse harrastamaan, mutta onneksi on napakelkka. Justus Keskinen otti tänään kyytiä Lappeenrannan kaupunginlahdella.

Talvi näyttää nyt komealta, mutta talviurheilulle olosuhteet eivät vieläkään ole kaksiset. Esimerkiksi jäälatuja ei Lappeenrannassa ole päästy tekemään vielä lainkaan.

— Tällä viikolla lähdetään kairailemaan jäätä. On oltava varmaa, että jää kestää ennen kuin latuja tehdään. Esimerkiksi Sunisenselällä ja vaneritehtaan luona oli ihmeellisiä sulapaikkoja vielä pitkään, Lappeenrannan liikuntapaikkojen kunnossapitotyönjohtaja Tommi Nakari kertoo.

Jäälle ladut tehdään kelkkapelissä, mutta turvarajana pidetään 20 sentin jäänpaksuutta. Kevyt pakkaslumi tuskin riittää vielä perinteisen ladun tekoon, vaan jäälle tampataan vain luisteluhiihtoväylää.

Lappeenrannassa hyvässä kunnossa ovat toistaiseksi vain lentokentän, Kisapuiston, Huhtiniemen, Maasotakoulun ja Joutsenon keskustaajaman ja Myllymäen ladut.

Siellä missä on tätä parjattua kivituhkaa, ladun teko onnistuu vähälläkin lumella.

Välttävään luokkaan pääsevät Huhtiniemi—Skinnarila -latu, Ahvenlammen latu yhdyslatuineen, Myllymäen peltolatu, Mattilan kuntopolku ja Pappilanniemen latu.

— Siellä missä on tätä parjattua kivituhkaa, ladun teko onnistuu vähälläkin lumella, kunnossapitopäällikkö Juha Rojo toteaa.

Pappilanniemessä tosin Saimaalta puhaltaneet tuulet ovat pyyhkineet latua osin paljaaksi.

Kynnospelloille ei latukelkoilla ole asiaa

Lappeenrannan läheisiä peltolatuja kaupunki ei ole vielä yrittänytkään ajaa. Kynnöspelloilla multa tunkee vielä pintaan.

Joutsenossa lumitilanne on hieman Lappeenrantaa parempi, ja peltolatuja on pysytty vetämään noin 20 kilometriä, Joutsenon liikuntapaikkojen vastaava hoitaja Jouko Miettinen kertoo.

Myös kylillä lukuisat yhdistykset ovat tehneet parhaansa. Esimerkiksi Nyrhilässä Luumäen suunnalla oli viime viikolla jo hyvät ladut, sopimuksista yhdistysten kanssa vastaava Rojo sanoo.

Ylämaalla on tehty keskustaajaman ja koulun läheiset peltoladut, ja Nutikassa on tampattu pohjia.

— Vähän yritetty höylälläkin ajaa, mutta pelloilla on sielläkin lunta todella vähän.

Pohjia on tehty ahkerasti myös Rutolassa, Lyytikkälässä, Hanhijärvellä, Kasukkalassa ja Vainikkalassa, missä Rojon mukaan asuu paljon aktiivisia hiihtoniiloja.

Kai Skyttä

Jäällä hurvittelivat myös Tuula Litmanen (selin) ja hänen lapsenlapsensa Frida (kelkassa) ja Hilda Näsänen.
Jäällä hurvittelivat myös Tuula Litmanen (selin) ja hänen lapsenlapsensa Frida (kelkassa) ja Hilda Näsänen.

Kuolimolle pääsee jo luistelemaan

Savitaipaleella Kuolimon 5 kilometrin retkiluistelurata aurattiin lauantaina ja on nyt kaikkien käytettävissä, kertoo Savitaipaleen urheilijoiden luistelujaoston puheenjohtaja Jarmo Peltonen.

Jää oli noin 20-senttistä ja vahvistuu auratulta osuudelta nyt vauhdilla.

Lumen alta paljastui Peltosen mukaan luonnonjääksi varsin kelvollista luistelujäätä. Ennen kuun lopun retkiluistelutapahtumaa sitä vielä paikoin korjaillaan.