Komisario: Kuinka moni pystyy rehellisesti sanomaan ettei ole käyttänyt puhelinta ajaessaan? — Poliisin teemaviikko nosti Kaakkois-Suomessa esiin kännykät ja turvavyöt

AOP/Rex Features

Komisario: Kuinka moni pystyy rehellisesti sanomaan ettei ole käyttänyt puhelinta ajaessaan? — Poliisin teemaviikko nosti Kaakkois-Suomessa esiin kännykät ja turvavyöt

Viime viikolla järjestetyllä teemavalvontaviikolla Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen partiot tavoittivat 145 henkilöä, jotka eivät käyttäneet turvavyötä liikenteessä.

— Turvavyön käyttäminen on yksi valvontamme perusasioista. Henkilöt, jotka eivät käytä turvavyötä ajaessaan, voivat olla ketä tahansa. Takapenkkiläisten turvavyön käyttämistä meidän on vaikeampi valvoa, he eivät ole siinä niin näkösällä, kertoo komisario Timo Kuokkanen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Puhelin korvalla ajaessa

Toiseksi eniten poliisit puuttuivat kännykän käyttöön ajaessa.

— Tavoitimme 73 kuljettajaa, jotka käyttivät kännykkää ajon aikana. Se on aika tavallinen määrä tällaiselle teemaviikolle. Kuinka moni meistä pystyy sanomaan, ettei ole koskaan koskenut puhelimeensa ajon aikana?

Poliisit tarkkailivat myös muuta liikennekäyttäytymistä.

— 29 kuljettajaa jätti pysähtymättä stop-merkin edessä ja suojatiekäyttäytymiseen liittyviä sääntöjä rikottiin viidessä tapauksessa, kertoo Kuokkanen.

Poliisin näkyvyys vähentää rikkeitä

Viime viikolla valvontaan keskittyi pääasiassa Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen liikenneyksikkö. Hälytysyksiköt osallistuivat valvontaan silloin, kun muilta tehtäviltään ehtivät.

Kuokkanen toteaa, että poliisin näkymisellä liikenteessä on suora vaikutus ihmisten liikennekäyttäytymiseen.

— Jos poliisi valvoo avoimesti esimerkiksi ihmisten suojatiekäyttäytymistä risteyksen läheisyydessä, niin ihmiset noudattavat sääntöjä paremmin. Sama pätee myös stop-merkkien noudattamiseen.

Kun autoilija jää kiinni esimerkisi ylinopeudesta tai puhelimeen puhumisesta ajon aikana, ei hän yleensä ala kiistellä asiasta poliisin kanssa.

— Tavallisesti ylinopeutta ajanut henkilö on kyllä ottanut tietoisen riskin ja hänen jäädessään kiinni rikkomuksesta, keskustelu on ihan asiallista ja rakentavaa.
 

Luetuimmat