Kuntaverotulojen jääminen ennusteita pienemmäksi oli kunnille ikävä yllätys — Lappeenrannan rahoitusjohtaja Jari Iskanius pitää tilannetta huolestuttavana

Kuntaverotulojen pieneneminen ei välttämättä tarkoita Lappeenrannassa menoleikkauksia. Imatralla alkuvuosi meni ennakoitua paremmin, Lemillä säästöpaine kasvaa.

Kai Skyttä

Kuntaverotulojen pieneneminen ei välttämättä johda menoleikkauksiin ensi vuoden talousarviossa, Lappeenrannan rahoitusjohtaja Jari Iskanius sanoo.
Kuntaverotulojen pieneneminen ei välttämättä johda menoleikkauksiin ensi vuoden talousarviossa, Lappeenrannan rahoitusjohtaja Jari Iskanius sanoo.

Ennustetta kuntien saamista kuntaveron tilityksistä tälle vuodelle on leikattu 400 miljoonalla eurolla. Se tarkoittaa, että monissa kunnissa tämän vuoden kuntaverokertymä jää ennakoitua pienemmäksi.

Tämän vuoden kuntaverotuloennusteen leikkaus oli ikävä yllätys, Etelä-Karjalan kuntapäättäjät sanovat.

— Tällä hetkellä näyttää, että kunnallisverot tälle vuodelle jäävät noin 3,7 miljoonaa talousarviossa ennakoidusta. Muut verotulot paikkaavat sitä hieman. Kokonaisuudessa verotulot ja valtionosuudet näyttäisivät jäävän kaksi miljoonaa euroa talousarvion luvuista, Lappeenrannan kaupungin rahoitusjohtaja Jari Iskanius sanoo.

Lappeenrannan talousarviossa verotulojen määräksi arvioitiin 295,9 miljoonaa euroa ja valtionosuuksien olevan 106,1 miljoonaa euroa.

Lemillä on ensi vuonna tiukka budjetti

Nyt kunnissa lasketaan verotulojen ennusteen muutoksen vaikutuksia tälle ja ensi vuodelle.

— Kun talousarvion kehyksiä arvioidaan, katsotaan, mikä on todellinen vaikutus. Tämä huolestuttaa, mutta ei välttämättä tarkoita menoleikkauksia ensi vuodelle, Iskanius toteaa.

Lemillä ennusteen leikkauksen vaikutus on suuruusluokaltaan toista sataa tuhatta euroa, kunnanjohtaja Jussi Stoor arvioi.

— Tämä oli ikävä yllätys, mutta ei kauhea katastrofi.

Jotakin toimenpiteitä verotuloihin liittyen saatetaan tehdä Lemillä jo tänä vuonna, mutta todennäköisesti vaikutus on suurempi ensi vuoden talousarvioon. Talousarvio tulee olemaan tiukka, sillä Lemi joutuu maksamaan Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirille (Eksote) yli miljoona euroa lisää laskennallista maksuosuutta.

— Säästää pitää ja pitäisi koittaa keksiä lisää tuloja, Stoor toteaa.

Tämä oli ikävä yllätys, mutta ei kauhea katastrofi. — Jussi Stoor

Imatralla hyvä alkuvuosi auttaa

Imatralla ennusteen leikkaus ei näyttäisi muuttavan ennustetta tämän vuoden kuntaverotuloihin.

— Nopeasti ynnäsimme suuruusluokan ja päädyimme siihen, että muutoksen vaikutus menee vielä meidän verokertymän arviossa olevan toleranssin piiriin. Mitään muita yllätyksiä se ei enää kestä, kaupunginjohtaja Kai Roslakka sanoo.

Imatran tilannetta parantaa se, että alkuvuoden toteuma on ollut miljoona euroa suurempi kuin talousarviossa ennakoitiin.

— Tämä ei vie pohjaa meidän talousarvioltamme. Näyttäisi, että tällä talousarviolla pää pysyy pinnalla, Roslakka toteaa.

Imatran talousarvion mukaan kunnallisverotuloja tulisi tänä vuonna 90,3 miljoonaa euroa.

Kuntaliiton ennusteen muuttaminen kertoo Kai Roslakan mukaan siitä, että verotulojen ennustaminen on monimutkaista.

 

Syynä lomarahojen leikkaukset 

Suurin syy kuntaveroennusteen leikkaamiseen on se, että veronmaksajille maksetaan tänä vuonna enemmän veronpalautuksia kuin viime vuonna. Se taas johtuu suurelta osin siitä, että julkisen sektorin työntekijöiden lomarahojen leikkauksia ei huomioitu palkkojen ennakonpidätyksessä, vaan he maksoivat liikaa veroja viime vuonna.

Myös työtulovähennyksen enimmäismäärän nosto vaikuttaa kuntaveropottiin, Verohallinnon ylitarkastaja Matti Luokkanen sanoo.

— Käytännössä se näkyy niin, että Verohallinnon marras- ja joulukuun tilitykset kunnille tulevat olemaan todella alhaisia. Kuntien osuus maksettavista veronpalautuksista on 250 miljoonaa euroa suurempi kuin mitä kunnat maksoivat viime vuonna, Kuntaliiton kuntatalouden vt. johtaja Henrik Rainio kertoo.

Verohallinnon heinäkuussa julkistamien ennakkotietojen mukaan koko maan kunnallisverojen määrä oli noin 18,5 miljardia euroa vuonna 2017. Viime vuoden verotus valmistuu lokakuun lopussa.

— Aiemmista vuosista opittuna luvut eivät ole heinäkuun jälkeen kokonaistasolla enää hirveästi muuttuneet, joten 18,5 miljardia euroa voi olla aika lähellä lopullista määrää, Matti Luokkanen toteaa.