Simo Häyhä -simulaattori ensi kesän uutuus Kollaa ja Simo Häyhä -museolla — Museolla kävi kesän aikana yli 4 000 vierasta, eivätkä heistä läheskään kaikki olleet suomalaisia

Legendaarisen tarkka-ampujan elämästä kertovan kirjasarjan viides osa julkaistiin lauantaina.

Hannu Ojala

Tapio Saarelainen esitteli kiväärityypin, jolla Simo Häyhä taisteli talvisodassa.
Tapio Saarelainen esitteli kiväärityypin, jolla Simo Häyhä taisteli talvisodassa.

Miettilän Kollaa ja Simo Häyhä -museo ottaa ensi kesänä askeleen toiminnalliseen suuntaan. Rautjärven kunnan hankekehittäjä Juha-Pekka Natunen lupaa museon kävijöille mahdollisuuden syventyä talvisodan taistelujen maailmaan Simo Häyhä-simulaattorissa.

Erilliseen tilaan rakennetaan Kollaan taistelujen visuaalinen maisema, jota täydennetään taistelujen äänillä.

Kävijä puetaan lumipukuun ja hän saa samanlaisen aseen kuin Simo Häyhällä oli. Aseen tekniikkaa mahdollistaa simuloidun laukauksen tilassa luotuihin tarkka-ampujien maaleihin.

Parasta on se, että kukaan ei kuole

Simulaattorin tavoitteena on esittää mahdollisimman aidolla tavalla tarkka-ampujan tehtävän vaikeus ja olosuhteet, joissa talvisodan legendaarinen tarkka-ampuja taisteli Kollaan rintamalla.

— Maalit eivät ole muodoltaan ihmisiä. Ne eivät ammu vastaan. Parasta on se, että kukaan ei kuole, Natunen muistutti.

Hanke on osa laajempaa miljöömatkailuhanketta, jossa Rautjärven kunta on mukana. Hankkeessa kunnan tavoitteena on kehittää Miettilän vanhasta kasarmialueesta Rautjärven matkailullinen keskus. Hanke toteutetaan yhteistyössä alueen ammattikorkeakoulujen kanssa.

Museon toiminnanjohtaja Reijo Sinkkonen arvioi, että ensimmäisessä vaiheessa simulaattori voidaan toteuttaa noin 2 000 euron budjetilla.

Piispakin tutustuu museoon

Kollaa ja Simo Häyhä -museon kävijämäärä nousi tämän kesän aikana yli 4 000 kävijään. Museo oli päivittäin auki kesäkuun alusta elokuun puoliväliin. Lokakuulle saakka museota pidetään vielä auki ryhmille, joita Sinkkosen mukaan on ollut kesän aikana jo yli 30.

— Museo on myös tulevan piispantarkastuksen vierailukohde.

Ensi kesänä aukioloajat ovat Sinkkosen mukaan samat kuin tänä kesänä.

Tapio Saarelaiselta viides ja viimeinen Häyhä-kirja

Kuvaa Simo Häyhästä täydentää majuri Tapio Saarelaisen viides Häyhästä kirjoittama kirja.

Se julkistettiin museolla lauantaina. Kirja on täydennetty painos vuonna 2016 kirjoitetusta kirjasta. Tässä kirjassa on Saarelaisen mukaan tuotu esiin Häyhän omakätisesti kirjoittamia muistelmia kirjasessa Sotamuistojani. Kirja myös siirtää sodan ajan tarkka-ampujien toimintatavan Puolustusvoimien tämän päivän tarkka-ampujakoulutukseen.