Aurinkovoimala sopii myös kerrostaloon — yksi testitalo on Imatran Kaukopäässä

Niina Villman

Janne Käpylehto on selvittänyt aurinkosähköpaneelien sopivuutta ilmakuvillla niin Imatralla kuin Lappeenrannan testitaloissa.
Janne Käpylehto on selvittänyt aurinkosähköpaneelien sopivuutta ilmakuvillla niin Imatralla kuin Lappeenrannan testitaloissa.

Imatran Kaukopään yhden kerrostalon katolla voi kiiltää pian aurinkopaneelit.

Kaukopäänkatu 2 on testitalona Kohti hiilineutraalia Etelä-Karjalaa -hankkeessa, jossa kartoitetaan kerrostalojen soveltumista aurinkosähkön tuottamiseen.

— Kaukopäänkatu 2:n kerrostalo näyttää soveltuvan aurinkosähkövoimalalle. Ainakin katon osalta se sopii, eikä siellä ole huonoja varjostuksia, sanoo energia-asiantuntijan Janne Käpylehto.

Lappeenrannan seudun ympäristötoimen vetämän hankkeen kartoituksessa on mukana kahdeksan kerrostaloa Lappeenrannasta. Kaukopään kohde on ainoa Imatralta.

Käpylehdon laskelmien mukaan Kaukopään taloon sopii 4 kW:n tehoinen aurinkosähkövoimala. Sen hinta on noin 8 000 euroa.

— Voimalalla tuotettaisiin 13 prosenttia talon nykyisestä sähkönkulutuksesta.

Sähköverkkoon liitettyjen aurinkosähkövoimaloiden määrä on lisääntynyt Etelä-Karjalassa, mutta ne ovat enimmäkseen pientaloissa, kerrotaan Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta.

Voimaloiden toivotaan lisääntyvän myös kerrostaloissa, mutta ongelmana on ollut taloyhtiöille soveltuvien mallien ja esimerkkien puute.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.