Kaivannoissa valmistellaan Valtakadun remonttia — katu uudistuu Fazerilta radalle asti

Leena Sallinen

Valtakadun vieressä Rakuunamäen puiston kaivannossa pötköttää kaksi paksua putkea. Ne ovat kaukolämmön uutta siirtolinjaa, joka korvaa Valtakadun alla olevan putkiston.
Valtakadun vieressä Rakuunamäen puiston kaivannossa pötköttää kaksi paksua putkea. Ne ovat kaukolämmön uutta siirtolinjaa, joka korvaa Valtakadun alla olevan putkiston.

Lappeenrannan Valtakadun länsipäässä alkaa toukokuun lopulla iso remontti. Sitä ennakoivaa työtä tehdään kahdessa kaivannossa, joista isompi on Rakuunamäen kupeessa puistossa, pienempi samoilla kohdin Valtakadun jalkakäytävällä.

Rakuunamäen puistossa rakennetaan uutta kaukolämmön siirtojohtoa, kertoo verkostomestari Matti Soljansalo Lappeenrannan Energiaverkoista.

Siirtojohtoon kuuluu kaksi halkaisijaltaan 40 senttistä putkea. Ne vedetään Valtakadun ja Maneesikadun risteyksestä eli Fazerin tehtaan kulmasta yläviistoon Rakuunamäelle niille kohdille, missä Suonionkatu muuttuu mutkassa Liisankaduksi.

Leena Sallinen

Valtakadun eteläpuolen jalkakäytävällä Rakuunamäen kohdalla vedetään uusia sähkö- ja teleoperaattorien kaapeleita.
Valtakadun eteläpuolen jalkakäytävällä Rakuunamäen kohdalla vedetään uusia sähkö- ja teleoperaattorien kaapeleita.

Uusi siirtojohto korvaa Valtakadun alla olevan vanhan kaukolämpöputkiston, jotka puretaan. Valtakadun alla tarvitaan tilaa vesihuollon uusille putkille.

Valtakadun jalkakäytävän kaivannossa rakennetaan uusia sähkö- ja telekaapeleita, jotka niin ikään korvaavat Valtakadun alla olevat kaapelit.


Valtakatu uusiksi Fazerilta rataan asti

Kaivannoissa tehdään esiurakkaa Valtakadun varsinaiseen remonttiin, johon kaupungin tekninen lautakunta valitsee urakoitsijan 3. toukokuuta.

— Päätös on lainvoimainen viikolla 21, joten urakoitsija voi näillä näkymin aloittaa työt 22. toukokuuta alkavalla viikolla, kertoo infran rakentamisen projektipäällikkö Jyri Niskanen Lappeenrannan kaupungilta.

Valtakatu pannaan Niskasen mukaan käytännössä kokonaan uusiksi Fazerilta junanradan kohdalle saakka.

Kadun alla uusitaan vesijohdot, hulevesiviemärit ja muuta kunnallistekniikkaa sekä rakennetaan liittymiä rakennuksiin. Kadun rakennekerrokset ja pintaukset uusitaan, tehdään uudet kivetykset ja pyörätie puiden ja kadun väliin Rakuunamäen puolelle.

— Kadulle tulee myös korotettuja risteyksiä ja viherrakentamista. Vanhat puut pyritään pääosin säilyttämään, Niskanen kertoo.

Hänen mukaansa Valtakadun remontilla tähdätään ensisijaisesti liikenneturvallisuuden parantamiseen.

— Kun katu joudutaan aukaisemaan, hoidetaan asiat kuntoon myös sen alla saman tien.


Paljon liikennejärjestelyjä tarvitaan

Valtakatua remontoidaan pätkä kerrallaan Fazerin päästä alkaen. Liikenteen ja kadun varren asukkaiden liikkumisen järjestelyjä tulee paljon, ja katu on ajoittain ja paikoittain kokonaan poikki.

Valmista pitäisi olla marraskuun alkuun mennessä.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.