Lemiläiset suivaantuivat seurakuntaliitoksesta ja eroavat nyt joukolla kirkosta — Nopeimmat lähettivät eroilmoituksensa heti kirkkovaltuuston päätöksen jälkeen

Uutisen takaa: Seurakuntaliitoksen jälkipyykki on ollut likaista Lemillä. Savitaipaleella ja Taipalsaarella tunnekuohua ei ole havaittu.

Marleena Liikkanen

Lemiläinen Anneli Lattu äänesti kirkkoneuvostossa liitosta vastaan ja kirkkovaltuustossa sen puolesta, koska hän sai lisätietoa asiasta. Osa seurakuntalaisista ei ymmärrä eikä hyväksy Latun toimintaa.
Lemiläinen Anneli Lattu äänesti kirkkoneuvostossa liitosta vastaan ja kirkkovaltuustossa sen puolesta, koska hän sai lisätietoa asiasta. Osa seurakuntalaisista ei ymmärrä eikä hyväksy Latun toimintaa.

Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren seurakuntien yhdistymispäätös päästi suuret tunteet valloilleen. Jo kirkkovaltuustojen kokousiltana viisi lemiläistä erosi kirkosta.

Paha mieli leviää pitkin pitäjää. Puolentoista viikon aikana peräti 33 jäsentä on jättänyt Lemin seurakunnan — lähtijöiden joukossa on Etelä-Saimaan tietojen mukaan kaikkein vakaimpana pidettyjä kantalemiläisiä.

Toistaiseksi tunteet eivät ole tasaantuneet. Uusia eroja tulee päivittäin.

Lemi ei halua maksaa naapurien lainoja

Seurakuntalaisten reaktio ei yllättänyt. Kun seurakuntien yhdistymistä alettiin valmistella, Luumäki kieltäytyi neuvottelukutsusta. Lemin seurakunnan itsenäisyyttä puolustaneen adressin 440 allekirjoittajan mielestä Lemin olisi pitänyt tehdä samoin.

Vaikka Lemin seurakunta on metsätön ja vähävarainen, sillä ei ole velkaa. Naapurien lainojen maksaminen ei innosta, kun oma kirkkokin kaipaisi kunnostusta.

Lemillä ei myöskään ole mieluisia kokemuksia Savitaipaleen komennosta. Yhteinen kansanterveystyön kuntainliitto päättyi riitaisasti, eikä yhteistyö jatkunut koulupuolellakaan.

Väkiluku kasvaa Lemillä, mutta kuihtuva Savitaipale pitää yhä itseään seudun keskuspaikkana. Asetelma sopii lemiläisille vuosi vuodelta huonommin.

Säilyykö neliääninen virrenveisuu?

Jokaisessa hävityssä pelissä on syntipukki. Omaan maaliin potkaisijan rooli lankesi Lemillä Anneli Latulle.

Lattu äänesti kirkkoneuvostossa seurakuntien yhdistymistä vastaan. Ratkaisevassa kirkkovaltuuston kokouksessa Lattu liittyi kannattajien riveihin.

— En muuttanut mieltäni. Olisin äänestänyt neuvostossa aikalisän puolesta, jos kolmas vaihtoehto olisi ollut mahdollinen.

Neuvoston kokouksen jälkeen Lattu hankki lisää tietoa. Oma mielipide syntyi olemassa olevien faktojen pohjalta.

— Seurakuntatyö Lemillä ei muutu liitoksen myötä hirveästi, jos emme itse sitä muuta. Neliääninen virrenveisuu säilyy, jos lemiläiset haluavat veisata.

Lattu pitää valitettavana sitä, että seurakunnasta eroaminen on joillekin ainoa vastaus muutokseen. Kysymys on kuitenkin jokaisen henkilökohtaisesta ratkaisusta, jota ulkopuolinen ei voi mennä arvostelemaan.

— Toivon, ettei kukaan eroa kirkosta vain tämän takia.

24 vuotta kirkkovaltuutettuna riittää

Suoraa arvostelua Lattu ei ole äänestämisestään saanut. Epäsuora palaute kuitenkin leijuu ilmassa.

— Yhdistymispäätös on tuonut jännitteitä elämään.

Kukaan ei ole lopettanut tervehtimistä, mutta selän takana puhutaan. Läheiset ovat kertoneet, että sosiaalisessa mediassa Lattu on saanut kuulla kunniansa.

— En ole menettänyt yöuniani, mutta niska- ja hartiasäryt laitan tapahtuneen piikkiin.

Latulla alkoi 24. vuosi kirkkovaltuutettuna. Hän aikoi lopettaa jo edelliskauteen, mutta suostui pyydettäessä jatkamaan. Enää hän ei asetu ehdokkaaksi.

Päivi Virta-Salo

Taipaleen seurakunta.jpg

Sooloiliko Taipalsaari lainapäätöksessä?

Taipalsaari on tyytynyt äänettömän yhtiömiehen rooliin. Seurakunta on väkimäärältään joukon suurin, mutta keskuskirkon paikka meni Savitaipaleelle ja uuden kirkkoherran virka Lemille. Silti kukaan ei ole nostanut Taipalsaarella asiasta äläkkää.

Kirkkovaltuuston puheenjohtajakin on ihmetellyt seurakuntalaisten vaiteliaisuutta. Ehkä taipalsaarelaiset odottavat tulevan Taipaleen seurakunnan putoavan pian kypsänä hedelmänä Lappeenrannan seurakuntayhtymän syliin. Odotettu lopputulos saavutetaan, vaikka mutkan kautta.

Taipalsaari näyttää toistaiseksi keskittyvän vahvasti omaan tonttiinsa. Kirkkovaltuusto päätti heti yhdistymisaloitteen jälkeen kirkon sisäremonttiin käytettävästä vajaan miljoonan euron lainasta.

Kunnallispuolella tällainen menettely ei tulisi kuuloonkaan, mutta seurakuntiin pätevät eri säännöt. Keskinäisiä sopimuksia voidaan laatia varsin vapaasti.

— Yhdistymisasiat ja mahdolliset sopimukset ovat seurakuntien omassa päätösvallassa. Jos mitään ei ole sovittu, seurakunnalla on vapaus päättää esimerkiksi kirkkoremontista. Ei siinä mitään laitonta ole, Kirkkohallituksen taloussuunnittelupäällikkö Pasi Perander toteaa.

Lemin kirkon vuoro tulee vielä

Kirkon sisätilojen korjaaminen toteutetaan vuoteen 2020 ulottuvan seurakuntastrategian mukaisesti. Oli sattumaa, että rahoituksesta päättäminen osui samaan kokoukseen seurakuntajaon muuttamisaloitteen hyväksymisen kanssa.

— Kuluvana vuonna jokainen ehtii tehdä omat investointinsa, ja vuoden päästä kaikki on yhteistä, niin omaisuus kuin velatkin, Taipalsaaren seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Anja Liimatainen toteaa.

Vuoden päästä kaikki on yhteistä, niin omaisuus kuin velatkin. - Anja Liimatainen

Savitaipaleen seurakunnan vt. kirkkoherra Hanna Kilkkinen vahvistaa, että naapurit ovat tienneet Taipalsaaren kirkon korjausaikeista. Lemiläisten ei tarvitse olla tässä suhteessa huolissaan, sillä heidänkin vuoronsa koittaa.

— Olemme keskustelleet Lemin tarpeista, ja Lemin kirkon korjaussuunnitelmaa ruvetaan tekemään, Kilkkinen kertoo.

 Taloudessa riittää haasteita

Tuleva Taipaleen seurakunta saa kannettavakseen melkoisen velkataakan. Lukuisten kiinteistöjen hoito ja monipuolisen toiminnan järjestäminen jäsenmäärän laskiessa tulee olemaan haastava yhtälö.

Seurakuntien yhdistämiseen ryhdyttiin nimenomaan taloussyistä. Hanna Kilkkinen pitää yhteisseurakuntaa sekä seurakuntalaisten että työntekijöiden parhaana turvana.

— Viiden, kymmenen vuoden päästä on tarvittaessa helpompi supistaa jostain työalasta, kun yhden viran lakkauttaminen ei merkitse koko toiminnasta luopumista, Kilkkinen toteaa.

Luetuimmat