Kymsote haikailee laajaa päivystystä Kotkaan — Esityslistassa visioitiin, että Kaakkois-Suomen ainoa laaja päivystys voisi olla Lappeenrannan sijaan Kotkassa, mutta muotoilu muuttui hallituksen kokouksessa

Kymsoten mielestä pitkät matkat päivystykseen vaarantavat kansalaisten tasavertaisuuden vähintään siinä missä vääränkieliset palvelut. Vaasan keskussairaalalle kaavaillaan laajaa ympärivuorokautista päivystystä ruotsinkielisten potilaiden oikeuksien turvaamiseksi.

Raimo eerola

Kymenlaakson keskussairaalan palveluvalikoima on Kymsoten mukaan tällä hetkellä vastaava kuin Vaasan keskussairalaan. Laajasta päivystyksestä puuttuvat neurologian ja radiologian paikallaolot.
Kymenlaakson keskussairaalan palveluvalikoima on Kymsoten mukaan tällä hetkellä vastaava kuin Vaasan keskussairalaan. Laajasta päivystyksestä puuttuvat neurologian ja radiologian paikallaolot.

Kymsote haluaa tehdä Kymenlaakson keskussairaalasta laajan päivystyksen sairaalan. Kymenlaakson sosiaali- ja terveyskuntayhtymän hallitus käsitteli asiaa tiistaina.

Kymsoten hallitus päätti antaa sosiaali- ja terveysministeriölle lausunnon, jossa toivotaan, että terveydenhuoltolakia muutettaessa Kymenlaakson päivystysjärjestelyt mietitään uudelleen. Muotoilu muuttui vielä kokouksessa. Esityslistan alkuperäisessä muotoilussa visioitiin sellaistakin vaihtoehtoa, että Kaakkois-Suomen ainoa laaja päivystys voisi olla Lappeenrannan sijaan Kotkassa.

Alkuperäisessä esityksessä manittiin kaksi mahdollista skenaariota. Toisessa Kaakkois-Suomessa olisi kaksi laajan päivystyksen sairaalaa, ja toisessa alueen ainoa laajan päivystyksen sairaala sijoittuisi ensi vuoden alusta alkaen Kotkaan.

Kokouksessa kuitenkin hyväksyttiin epämääräisempi versio, jossa puhuttiin vain Kymenlaakson päivystysjärjestelyjen selvittämisestä.

Kymsoten toimitusjohtaja Annikki Niiranen selittää, että kokouksessa nähtiin tarpeelliseksi poistaa tekstistä Lappeenrantaan liittyvät kannanotot. Viesti on yksinkertaisesti se, että Kymenlaaksoon toivotaan laajaa päivystystä.

Keskustelu käynnistyi Vaasasta 

Asia liittyy vireillä olevaan terveydenhuoltolain muutokseen, joka toisi Vaasan keskussairaalalle velvoitteen järjestää laaja ympärivuorokautinen päivystys sairaalan yhteydessä. Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt Kymsotelta lausunnon aiheesta.

Muutoksen moottorina on ruotsalainen kansanpuolue, jonka tavoitteena on varmistaa alueen ruotsinkielisille potilaille palvelut heidän omalla äidinkielellään. Viime hallituskaudella tavoite jäi saavuttamatta, mutta pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus on ottanut aiheen jälleen hallitusohjelmaan.

Kouvolasta katsoen lähimmät laajan päivystyksen sairaalat ovat Lappeenrannassa ja Lahdessa.

Kymsoten mielestä väestön kielelliset oikeudet toteutuvat varsin hyvin jo sillä, että Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin pitää järjestää päivystyspalvelut myös ruotsiksi. Sitäkin isompana ongelmana Kymsote pitää päivystyspalveluiden käytännön saatavuutta Kymenlaaksossa.

Ottaen huomioon väestön ikärakenne ja asukastiheys matkat Kymenlaaksosta laajan päivystyksen sairaalaan ovat tätä nykyä niin pitkät, että potilasturvallisuus vaarantuu kiireellisimmissä tapauksissa.

Juttua päivitettiin 17.35 Kymsoten hallituksen päätöksellä ja Annikki Niirasen kommentilla.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset