Metso Outotec aloittaa yhteistoimintaneuvottelut – Lappeenrannassa suurin osa työpaikoista neuvotteluiden piirissä

Neuvottelujen piirissä on valtaosa yhtiön Suomen henkilöstöstä. Yhtiö aikoo vähentää enintään 280 henkilöä.

Kai Skyttä

Metso Outotec kertoi keskiviikkona aloittavansa yt-neuvottelut vähentääkseen enintään 280 henkilöä. Neuvotteluiden piirissä on Lappeenrannassa 160 työntekijää.
Metso Outotec kertoi keskiviikkona aloittavansa yt-neuvottelut vähentääkseen enintään 280 henkilöä. Neuvotteluiden piirissä on Lappeenrannassa 160 työntekijää.

Metso Outotec aloittaa yhteistoimintaneuvottelut Suomessa.

Yhtiön keskiviikkona lähettämässä tiedotteessa kerrotaan, että Metso Mineralsin ja Outotecin toiminnan yhdistyttyä heinäkuun alussa yhtiön organisaatiomalli suunnitellaan vastaamaan uuden yhtiön rakennetta ja strategiaa.

Neuvottelujen piirissä on valtaosa yhtiön Suomen henkilöstöstä, yhteensä noin 2 400 henkilöä. Vähentämistarve on yhteensä enintään 280 henkilöä.

Metso Outotecin viestintä- ja brändijohtaja Helena Marjaranta kertoo, että Lappeenrannassa suodattimia valmistava Outotec Filters Oy on muutaman muun yhtiön toimialan lisäksi yt-neuvotteluiden ulkopuolella. Lappeenrannan 220 työntekijästä neuvottelujen ulkopuolella on kuitenkin vain noin 60 työntekijää, mikä tarkoittaa, että suurin osa työpaikoista on neuvotteluiden piirissä.

Lappeenrannassa suurin osa työpaikoista neuvotteluiden piirissä

Yrityksen suodatintoimintojen johtaja Jussi Venäläinen kertoo, että yt-neuvotteluiden ulkopuolella on Lappeenrannassa suodatinvalmistuksen tuotannon henkilökunta. Venäläisen mukaan on vielä hankala arvioida, tulevatko neuvottelut näkymään esimerkiksi irtisanomisina tai lomautuksina. Hän ei anna arviota siitä, kuinka monta työpaikkaa Lappeenrannassa on vaarassa.

– Koko yhtiön vähennystarve Suomessa on enintään 280. Se miten se jakautuu, on vielä vaikea sanoa tässä vaiheessa.

Kokonaisuudessa vähennettävien työpaikkojen määrä on koko yhtiön tasolla reilun 11 prosentin luokkaa, mikä tarkoittaisi Lappeenrannassa noin 19 työpaikkaa.

Venäläisen mukaan Lappeenrannassa ei ollut virallista tietoa tulevista yt-neuvotteluista ennen yhtiön tämän päiväistä tiedotetta.

– Tuskin uutinen kenellekään on kuitenkaan yllätyksenä tullut, kun tässä ollaan kaksi yritystä yhdistytty. Varmaan moni on osannut ajatella, että se voi tarkoittaa sitä, että yt-neuvottelut alkaa.

Outotec Filtersin Lappeenrannan tuotannon pääluottamusmies Petri Karppinen ei tehnyt keskiviikkona työpäiväänsä Lappeenrannassa, joten hän ei pysty vielä kommentoimaan Lappeenrannassa työskentelevien suhtautumista yt-neuvotteluilmoitukseen.

– Kukaan ei vielä tiedä, että missä vähennykset tulevat tapahtumaan, Karppinen sanoo.

Yhdistymissuunnitelmasta kerrottiin vuosi sitten

Konepajayhtiö Metso ja kaivosteknologia-alan yritys Outotec ilmoittivat viime vuoden heinäkuussa yhdistyvänsä. Viime viikon keskiviikkona yritys tiedotti yhdistyneen yhtiön toiminnan alkaneen.

Outotecilla on pitkä historia Lappeenrannassa, kun se osti vuonna 2009 Lappeenrannan Pallossa toimineen Laroxin. Laroxin perusti taipalsaarelainen Nuutti Vartiainen, joka osti Lappeenrannan konepajan nimellä toimineen yrityksen vuonna 1977.

Lappeenrannassa työskentelee tällä hetkellä yli 220 yhtiön työntekijää. Globaalisti yhtiössä on yli 15 000 työntekijää yli 50 eri maasta.

Sijoittajat suhtautuvat Metso Outotecin yt-uutiseen rauhallisesti. Yhtiön osake päätyi 2,16 prosentin laskuun 4,54 euroon.

Juttua päivitetty 8.7. klo 13.04. Lisätty tietoja Metson ja Outotecin yhdistymisestä.

Juttua päivitetty klo 13.19. Lisätty Helena Marjarannan kommentit.

Juttua päivitetty klo 13.29. Otsikkoa muokattu.

Juttua päivitetty klo 16.52. Lisätty Jussi Venäläisen kommentit.

Juttua päivitetty klo 17.36 Lisätty Petri Karppisen kommentti ja osakereaktio, vaihdettu kuva.

Juttua päivitetty kello 19.01: Lisätty Metso Outotecin osakkeen päätöskurssi.

Luetuimmat