Ylämaalaisten oikaisuvaatimus ei tuottanut tulosta — Kaupunginhallitus pitää kiinni päätöksestään luopua Ylämaa-talosta

Mika Strandén

Ylämaa-talo on entinen kunnan virastotalo.
Ylämaa-talo on entinen kunnan virastotalo.

Lappeenrannan kaupunginhallitus hylkäsi Ylämaan alueraadin oikaisuvaatimuksen, joka koski Ylämaa-talon osakkeiden myyntiä. Kaupunginhallitus katsoo, että se voi laittaa omistamansa osakkeet yleiseen myyntiin, jos mikään ylämaalainen taho ei halua ottaa niitä lahjoituksena vastaan.

Ylämaan alueraati katsoi oikaisuvaatimuksessaan, että yhdelläkään yhdistyksellä ei ole varaa ottaa lahjoitusta vastaan; samalla joutuu ottamaan vastaan myös vastuut hoitokuluineen, kiinteistöveroineen ja vuokralaisineen. Alueraati haluaisi, että talo olisi edelleen kaupungin hallinnassa ja järjestöjen käytössä entiseen malliin. Ylämaa-talon eli entisen Ylämaan kunnantalon tiloissa toimivat kotiseutuyhdistys, urheiluseura SPR, Eläkeliitto, MLL ja metsänhoitoyhdistys. Taloa käytetään myös nuorisotoiminnassa, vapaaehtoistoiminnassa, kokouksissa ja Malla- ja Mallu-autojen odotustilana.

Kiinteistöosakeyhtiömuotoisen talon osakkeet olivat jo kesällä myynnissä nettihuutokaupassa. Etelä-Karjalan osuuspankki ja Ylämaan metsänhoitoyhdistys myivät omat osakkeensa, mutta kaupunki ei hyväksynyt saamaansa ostotarjousta. Kaupunginhallitus päätti marraskuussa, että se voi lahjoittaa osakkeet parhaimman toimintasuunnitelman esittävälle yhteisölle. Jos sellaista ei löydy, osakkeet pannaan uudestaan myyntiin.

Alueraadin mukaan talon myyminen laittaisi ylämaalaiset eriarvoiseen asemaan muiden kaupunkilaisten kanssa. Kaupungin konsernihallinto toteaa lausunnossaan, että ylämaalaisten käytössä ovat myös koulun ja kirjaston tilat, kuten muissakin kaupunginosissa. Urheilu- ja nuorisotalolla voidaan myös pitää tilaisuuksia, ja on pidettykin.

Kaupungilla on oikeus luopua tiloista, jos ne eivät enää ole kaupungin palvelutuotannon käytössä, lausuu konsernihallinto.

Konsernihallinnon lausuntoon nojaten kaupunginhallitus päätti hylätä Ylämaan alueraadin oikaisuvaatimuksen.

Kommentoidut