Lappeenrannan ja Joutsenon väliset junat korvataan busseilla maanantaina – Kova tuuli katkonut sähköjä Etelä-Karjalassa

VR:n mukaan Lappeenrannan ja Joutsenon väliset junat korvataan busseilla toistaiseksi.

Kai Skyttä

Joutsenon ja Lappeenrannan väliset junat korvataan busseilla maanantaina. Kuva Lappeenrannan rautatieasemalta joulukuulta.
Joutsenon ja Lappeenrannan väliset junat korvataan busseilla maanantaina. Kuva Lappeenrannan rautatieasemalta joulukuulta.

Lappeenrannan ja Joutsenon väliset henkilöjunat korvataan linja-autoilla maanantaina. VR tiedottaa, että arvion mukaan junaliikenne korvataan busseilla koko maanantain ajan.

Syynä on kovan tuulen aiheuttama sähköratavaurio. Vaurio tapahtui Saimaan kanavan ylittävän uuden ratasillan työmaalla, jonka teltta lensi tuulessa sähköradan ajolangoille ja katkaisi ne.

Myös Mikkelin ja Pieksämäen välisellä rataosuudella junia korvataan linja-autoilla.

Lukas Pearsall

Kova tuuli on katkonut puita ja sähköjä Etelä-Karjalassa. Arkistokuva.
Kova tuuli on katkonut puita ja sähköjä Etelä-Karjalassa. Arkistokuva.

Sähköjä poikki sadoilta

Maanantaiaamuna kello 7:n aikaan useita satoja talouksia oli ilman sähköä Etelä-Karjalassa. Sähkökatkot keskittyivät Lappeenrannan eteläosiin ja Luumäelle. Pahimmillaan hetkellisesti noin tuhat taloutta oli ilman sähköä, mutta kello 10.30:een mennessä valtaosa sähkökatkoista oli saatu korjattua.

Ilmatieteen laitos antoi Etelä-Karjalaan tuulivaroituksen. Maanantaiaamuna etelätuulen nopeus oli Ilmatieteen laitoksen mukaan yhdeksän metriä sekunnissa. Puuskissa tuulen nopeus saattaa yltää 20 metriin sekunnissa.

Tuuli on aiheuttanut satoja pelastustehtäviä eri puolilla Etelä-Suomea. Etelä-Karjalan pelastuslaitoksella oli kaksi kaatuneihin puihin tai oksiin liittyvää vahingontorjuntatehtävää.

Lisäksi Mustolassa tuuli aiheutti yhden virheellisen palohälytyksen liikuttamalla kevytrakenteisen teollisuushallin kattorakenteita niin, että automaattisen palohälyttimen sensori kuvitteli havainneensa savua. Pelastuslaitoksen mukaan tuuli ei kuitenkaan vaurioittanut hallin rakenteita.