Hallituksen korkeakoulujen rahoituksen lisääminen askel oikeaan suuntaan — "Tärkein osuus on yliopistoindeksin palautus. Se takaa työrauhan"

Hallituksen päätös lisää Lutin rahoitusta noin kaksi miljoonaa euroa ja LAB-ammattikorkeakoulun vajaat miljoona euroa vuodessa.

Kai Skyttä

Lappeenrannan—Lahden teknillisen yliopiston (Lut) rehtori Juha-Matti Saksa sanoo, että indeksin palautus takaa korkeakouluille työrauhan.
Lappeenrannan—Lahden teknillisen yliopiston (Lut) rehtori Juha-Matti Saksa sanoo, että indeksin palautus takaa korkeakouluille työrauhan.

Hallituksen päätös korottaa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen perusrahoitusta sekä palauttaa yliopisto- ja ammattikouluindeksi on tervetullut askel oikeaan suuntaan.

Näin sanovat Lappeenrannan—Lahden teknillisen yliopiston (Lut) rehtori Juha-Matti Saksa, Saimaan ammattikorkeakoulun rehtori Merja Heino sekä tulevan LAB-ammattikorkeakoulun rehtori Turo Kilpeläinen.

Tiistaina hallituksen budjettiriihessä kerrottiin, että yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen perusrahoitusta korotetaan hallitusohjelman mukaisesti 60 miljoonalla heti vuodesta 2020 alkaen. Tämän lisäksi yliopisto- ja ammattikorkeakouluindeksi palautetaan vuonna 2020, mikä lisää edelleen korkeakoulujen rahoitusta 67 miljoonalla eurolla.

— Kiitos, että rahaa tulee lisää. Yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat olleet aikamoisessa kurjimuksessa toistakymmentä vuotta. Hyvä, että suunta on muuttunut, Saksa sanoo.

Lutin osuus tästä on hieman yli kaksi miljoonaa euroa ja LAB-ammattikorkeakoulun osuus vajaat miljoona euroa vuodessa.

— Tärkein osuus on yliopistoindeksin palautus. Se takaa työrauhan, kun inflaatio, elinkustannukset, palkat nousevat. Yliopistoindeksi takaa, että meillä on rahaa pitää normitoiminta pyörimässä, Juha-Matti Saksa sanoo.

Lutin liikevaihdon ennakoidaan olevan tänä vuonna noin 85 miljoonaa euroa.

— Kaksi miljoonaa ei ihan hirveästi sitä heilauta. Me käytämme rahan strategiamme mukaisesti eli tutkimukseen, tutkimme energiaa, kiertotaloutta ja vastuullista liiketoimintaa. Varmasti osa siitä menee koulutukseen. Koulutuksen digitalisaatioon tarvitaan aina lisää resursseja, Saksa selventää.

Rahat toiminnan kehittämiseen ei tullut

Saimaan ammattikorkeakoulu ja Lahden ammattikorkeakoulu yhdistyvät ensi vuoden alussa LAB-ammattikorkeakouluksi. Indeksin palautus sekä 20 miljoonan euron panostus ammattikorkeakouluihin ovat äärimmäisen tärkeitä avauksia kohti tulevaisuutta, Merja Heino ja Turo Kilpeläinen sanovat yhteisessä vastauksessaan.

Oppilaitoksen yhteiskunnallinen lisäarvo mitataan heidän mukaansa alueen ja yritysten kehittymisen ja kansainvälistymisen kautta.

— Valtio odottaa, että korkeakoulut lisäävät opiskelijoiden sisäänottoa, laajentavat jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia laajasti yhteiskuntaan sekä osallistuvat aktiivisesti TKI-toiminnan kautta yritysten toiminnan kehittämiseen. Koska valtio ei nyt osoittanut näiden tavoitteiden toteuttamiseen erillistä rahoitusta, sisäisen toiminnan kehittämiseen tarvittavat resurssit on kaivettava jostakin muualta, Heino ja Kilpeläinen sanovat