Huijarit iskivät netin kautta tehtyihin autokauppoihin Lappeenrannassa, Imatralla ja Ruokolahdella – Ostaja erehdytti myyjää väärällä maksutositteella

Kaakkois-Suomen poliisi muistuttaa, että varminta on sopia maksu niin, että maksun suorituksen voi todentaa omalta tililtään.

Saara Karttunen

Huijarit iskivät netin kautta tehtyihin autokauppoihin Lappeenrannassa, Imatralla ja Ruokolahdella – Ostaja erehdytti myyjää väärällä maksutositteella

Autokauppoja internetin kautta myyneet nuoret aikuiset ovat joutuneet huijausten kohteeksi Etelä-Karjalassa. Kaakkois-Suomen poliisin tietoon on tullut lyhyen ajan kuluessa tapauksia, joissa yksityishenkilöä on erehdytetty väärennetyllä tai väärällä maksutositteella.

Hänet on saatu luopumaan omaisuudestaan ilman sovittua maksutoimitusta.

Rikoskomisario Matti Raivikko kertoo, että tekotapa ei ole uusi, mutta erehdyttämällä haltuun saadun omaisuuden arvo on noussut.

Vääriä autokauppoja on tehty ainakin Lappeenrannassa, Imatralla ja Ruokolahdella. Kyse on ollut noin 2 000–6 000 euron autokaupoista.

Raivikon mukaan yksityishenkilöt ovat sopineet käytetyn tavaran kaupasta myyjän internetilmoituksen perusteella. Rikoksesta epäilty on ottanut myyjään yhteyttä ja ilmoittanut olevansa kiinnostunut ostamisesta.

Myyjä ja oletettu ostaja ovat sopineet tapaamisen kauppojen tekemiseksi. Henkilökohtainen tapaaminen on ilmeisesti lisännyt myyjän luottamusta ostajaan.

Väärä tosite puhelimen näytöllä

Ostaja on luvannut maksaa tuotteen myyjän pankkitilille tilisiirrolla matkapuhelimellaan, jonka jälkeen hän on tehnyt kokonaan väärän maksutositteen taikka väärentänyt maksutositepohjaan myyjän tilinumeron ja sovitun kauppasumman.

Hän on esittänyt sitä tositteena tehdystä tilisiirrosta puhelimensa näytöltä myyjälle. Myyjä on erehtynyt luulemaan kuittia aidoksi ja luovuttanut omaisuutensa ostajalle. Myyjä ei ole maksua ikinä tililleen saanut, sillä tosite ei ole ollut aito asiakirja.

Vastaavia tapauksia on tullut poliisin tietoon aiemminkin yksityishenkiköiden välisessä käytetyn tavaran kaupassa. Yleensä kyse on ollut pienemmistä summista ja pienistä esineistä.

Tarkista maksu omalta tililtäsi

Etelä-Karjalan tapauksissa epäillyt ovat poliisin tiedossa.

Huijatut ovat tällä kertaa olleet nuoria ihmisiä. Iäkkäät ihmiset eivät tee paljon nettikauppoja, joten he ovat säästyneet vastaavilta huijauksilta.

Poliisi kehottaa kansalaisia suhtautumaan varauksella kyseisenlaisiin maksutositteisiin. Kaikki maksutositteet eivät edelleenkään ole vääriä, mutta varminta on sopia maksu niin, että maksun suorituksen voi todentaa omalta tililtään.

Raivikko muistuttaa, että pankkipalvelut ovat nykyään varsin nopeita ja reaaliajassa toimivia rahansiirtopalveluita on useita.