Kynttilät palavat Kuutostien onnettomuuspaikalla Luumäellä — Poliisi harkitsee kahden ihmisen kuolemaan johtaneen onnettomuuden rekonstruktiota

Kai Skyttä

Onnettomuuspaikalle oli tuotu maanantai-iltapäivään mennessä kymmenkunta hautakynttilää.
Onnettomuuspaikalle oli tuotu maanantai-iltapäivään mennessä kymmenkunta hautakynttilää.

Lepattavat liekit hautakynttilöissä muistuttivat Kuutostiellä sattuneesta kahden ihmisen kuolemaan johtaneesta onnettomuudesta maanantaina. Toinen Kouvolan suuntaan vievistä ajokaistoista oli suljettuna onnettomuuspaikalla Luumäellä ennen Jurvalaa.

Kaksi ihmistä kuoli ja yksi loukkaantui varhain sunnuntaina, kun rekka törmäsi osittain ajoradalle tien laitaan pysäköityyn autoon ja autosta nousseisiin ihmisiin.

Onnettomuudessa kuolleet vuonna 1979 syntynyt nainen ja vuonna 1996 syntynyt mies olivat kotoisin Kouvolasta. Poliisi kertoi aiemmin, että myös onnettomuudessa loukkaantunut vuonna 1982 syntynyt mies ja vammoitta säilynyt, autossa törmäyshetkellä istunut vuonna 1995 syntynyt nainen ovat kymenlaaksolaisia.

Rikoskomisario Saku Tielinen Kaakkois-Suomen poliisista kertoo, että henkilöauto oli pysähtynyt tien reunaan osittain ajokaistalle.

Poliisi arvelee pysähtymisen johtuneen matkustajien välisestä erimielisyydestä. Kuljettajana ollut nainen jäi istumaan autoon.

Tielisen mukaan ihmiset olivat seisseet ajoradan puolella törmäyshetkellä. Rekan osuma autoon ei ole ollut kova.

—Törmäys on tapahtunut ajoradan puolella. Auto oli pysäköity niin, että sen vasen kylki oli osittain ajoradalla. Rekka on raapinut auton kylkeä. Auton vauriot eivät olleet kovin pahat.

Kuljettaja ei ehtinyt edes jarruttaa

Tielinen kertoo onnettomuuden tutkinnan etenevän asianomaisten kuulusteluilla. Poliisi on jo kuullut onnettomuudessa hengissä selvinneitä tapahtumien kulun selvittämiseksi.

—Heitä on puhutettu jo tapahtumapaikalla ja loukkaantunutta miestä vielä sairaalassa.

Poliisin tiedossa on myös onnettomuuspaikalle auttamaan pysähtyneitä silminnäkijöitä, joita osaa on kuultu jo puhelimessa.

Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että kukaan ulkopuolinen olisi nähnyt onnettomuutta.

—Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että perässä olisi törmäyshetkellä ajanut ketään.

Rekan kuljettaja on kuulusteluissa kertonut, ettei hän ehtinyt havaita tiellä ollutta autoa ja ihmisiä ajoissa.

—Hän on kertonut, ettei hän ehtinyt tehdä mitään. Hän ei ollut ehtinyt jarruttaa eikä kunnolla tehdä edes väistöliikettä.

Kuljettajaa epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kahdesta kuolemantuottamuksesta ja vammantuottamuksesta. Tielinen kertoo kuljettajan olevan edelleen Suomessa ja poliisin tavoitettavissa. Hän ei ota kantaa siihen, onko mies poliisilla kiinniotettuna.

Kai Skyttä

Luumäen liikenneonnettomuus, Jurvala, kuutostie, 6 - tie, kuolonkolari
Luumäen liikenneonnettomuus, Jurvala, kuutostie, 6 - tie, kuolonkolari

 

Rekonstruktio harkinnassa

Kuljettajan syyllisyyttä vastaan saattavat Tielisen mukaan puhua olosuhteet. Poliisi selvittääkin parhaillaan, oliko kuljettajalla minkäänlaisia mahdollisuuksia havaita keskellä ajorataa olleita uhreja ja välttyä törmäykseltä. Keliolosuhteet olivat aamuyöllä hyvät. Tiellä ei ollut minkäänlaista katuvalaistusta.

Poliisi harkitsee rekonstruktion järjestämistä onnettomuuden olosuhteiden selvittämiseksi. Rekonstruktiolla pyrittäisiin selvittämään, oliko rekkaa kuljettaneella miehellä mahdollisuuksia havaita tien reunassa olevaa autoa ja ihmisiä.

—Ei ole vielä tarkempaa päätöstä siitä, miten se käytännössä järjestettäisiin. Tietenkin se pitää tehdä niin, että valaistus ja keliolosuhteet ovat mahdollisimman samanlaiset kuin tapahtuma-aikaan.