Etelä-Karjalan keskussairaalaan uusi hoitokeskus — Tavoitteena hoitaa potilaat niin, ettei heitä tarvitse ohjata vuodeosastolle

Minna Mänttäri

Etelä-Karjalan keskussairaala. Arkistokuva.
Etelä-Karjalan keskussairaala. Arkistokuva.

Etelä-Karjalan keskussairaalaan avataan uusi hoitokeskus, Eksoten tiedotteessa kerrotaan tiistaina. Hoitokeskus avataan keskussairaalan D-siiven ensimmäiseen kerrokseen Imatrantien puoleiseen päätyyn, ja se aloittaa toimintansa porrastetusti tiistaina 27. elokuuta.


Poliklinikoiden palvelupäällikkö Merja Lampinen kertoo, että hoitokeskustoiminnan tavoitteena on hoitaa potilaat turvallisesti ja sujuvasti niin, ettei potilaita tarvitse ohjata vuodeosastoille. Tarkoituksena on myös tukea kotona asumista.

Asiakkaat ohjataan hoitokeskukseen joko suoraan poliklinikoilta tai kotiin lähetettävällä kutsukirjeellä. Keskuksessa on vajaat 40 potilaspaikkaa. Entisen päivystyksen ja Novan tilat on remontoitu kauttaaltaan uuden hoitokeskuksen tiloiksi.


— Tilat on remontoitu uuden hoitokeskuksen tarpeita varten. Tiloissa on tehty myös laajat kartoitukset sisäilman suhteen, hoitokeskuksesta on haluttu tehdä myös työntekijöille terve työskentelytila.


Käytännössä jo olemassa olevia toimintoja siirretään toisiin tiloihin uuteen hoitokeskukseen. Myös nykyiset työntekijät siirtyvät entisistä toimipisteistään uusiin tiloihin. Lisäksi hoitokeskukseen on saatu yksi hoitaja lisää.

Lampinen kertoo, että uudessa hoitokeskuksessa tehdään keskitetysti erilaisten toimenpiteiden valmisteluita, sekä toimenpiteiden jälkeisiä tarkkailuita.Ensimmäisenä hoitokeskukseen muuttavat infuusiopoliklinikka, syöpäpoliklinikka, hematologian poliklinikka, keuhkoputkien tähystykset ja korva-nenä-kurkkutautien pientoimenpiteet sekä rytminsiirtotoiminta.

Syys-lokakuussa hoitokeskukseen muuttaa kirurgian erikoisalan toimintoja. Syyskuun alussa myös munuaisyksikkö muuttaa hoitokeskuksen kanssa samoihin tiloihin.


Lampisen mukaan on vielä vaikeaa arvioida, purkaako uusi hoitokeskus todellisuudessa vuodeosastoruuhkaa minkä verran.


— Jos potilaan tila heikkenee, eikä häntä voidakaan lähettää kotiin hoitokeskuspäivän päätteeksi, meillä on tietenkin aina olemassa takaosasto, jonne potilas voidaan tarvittaessa siirtää yöksi.

Juttua muokattu 20.8. kello 13.57. Lisätty tietoja ja Merja Lampisen kommentit.