Rasimuksen maatilalle on tullut satoja työhakemuksia ympäri Suomea – Monet hakijat ovat lomautettuja työntekijöitä majoitus- ja ravintola-alalta

Koronakriisi muutti kerralla maatilojen kausityön suunnitelmat. Mansikkasato poimitaan nyt kotimaisin voimin.

Kai Skyttä

Simo Rasimus uskoo, että ainakin suurin osa sadosta saadaan kerättyä, vaikka työvoimatilanne on tulevana kesänä tilalla poikkeuksellinen.
Simo Rasimus uskoo, että ainakin suurin osa sadosta saadaan kerättyä, vaikka työvoimatilanne on tulevana kesänä tilalla poikkeuksellinen.

Koronakriisi on pistänyt mansikanviljelijöiden suunnitelmat tänä keväänä kerralla uusiksi. Perinteisesti ukrainalaiset poimijat ovat puurtaneet Etelä-Karjalan tiloillakin, mutta viikonloppuna Ukraina ilmoitti, että kausityöntekijät eivät enää pääse maasta lähtemään.

Yksi kone ukrainalaisia kausityöntekijöitä ehti Suomeen jo laskeutua.

 – Siinä koneessa ei ollut meille tulijoita, eikä tainnut olla koko Etelä-Karjalaankaan, kertoo Imatralla Viraskorvessa sijaitsevan Rasimuksen maatilan isäntä Simo Rasimus.

Hakemuksia otetaan vastaan vielä tällä viikolla

Kun maaliskuussa alkoi selvitä, että ulkomaisten kausityöntekijöiden saapumineen Suomeen satoa poimimaan saattaa tyssätä, alkoi Rasimuksen tilallakin kotimaisten työntekijöiden rekrytointi.

Maaliskuun loppuun mennessä työhakemuksia on tullut jo kymmeniä. Nyt kuukautta myöhemmin hakemusten määrä on sadoissa.

– Tämän viikon ajan hakemuksia asti vielä vastaanotetaan. Hakijoita on ympäri Suomen, mutta tietysti meidän kannaltamme olisi helpompaa, jos hyvää työvoimaa löytyisi lähialueilta, eikä tarvitsi majoitusta järjestää, Simo Rasimus sanoo.

Rasimuksen tilalla on viime vuosina ollut palkkalistoilla 60 ukrainalaista kausityöntekijä ja muutama venäläinen heidän lisäkseen.

Tänä vuonna Rasimuksen tila on ilmoittanut kausityöntekijöiden tarpeeksi 140. Määrä voi olla isompikin. Kun kausi on pitkä, osa työntekijöistä vaihtuu.

Maa- ja metsätalousministeriö ilmoitti maanantaina lähettäneensä sähköpostia kaikille tuottajille, joille oli nimetty työntekijöitä 1 500 ukrainalaisen kausityöntekijän kiintiöstä.

Toivottavasti tämä tilanne normalisoituu, mutta kyllä tässä varmaan saadaan ainakin suurin osa sadosta korjattua. — Sami Rasimus

Jotkut kotimaiset työnhakijat ovat jo ehtineet valittaa maatilayrittäjien nuivaa suhtautumista kotimaiseen työvoimaan. Töitä on haettu tiloilta, jotka valittavat työvoiman puutetta, mutta vastaus on ollut kielteinen.

Ministeriö kannustaa nyt maatiloja tutkimaan kotimaassa olevan työvoiman käyttämistä entistä huolellisemmin. Jos ulkomailta kausityöntekijöitä jossain vaiheessa kesää tulee, he joutuvat aluksi karanteeniin.

Ukrainalaiset eivät pääse matkustamaan

Kun koronatilanne muuttuu koko ajan ja rajoitusten purkamista on vaikea ennakoida, on työvoiman pestaaminen maatilayrittäjällekin hieman mutkikkaampi juttu, sanoo Simo Rasimus.

– Meillä on jo sopimukset voimassa ukrainalaisen poimijoiden kanssa, mutta he eivät tämän hetken tietojen mukaan pääse matkustamaan Suomeen.

Kotimaisista kausityön hakijoista monet ovat lomautettuja.

– Meille hakeneista monet ovat lomautettuna majoitus- ja ravintola-alalta. Jos tilanne normalisoituu, heistä moni saattaa palata omalle työpaikalleen, Rasimus muistuttaa.

Sami Rasimuksen mukaan paikallisten kannattaa edelleen kysellä maatilan kausitöitä, jos arvelee hallitsevansa hommat.

– Meillä aloittaa ensimmäisenä muutama kokenut kotimainen kausityöntekijä istutus- ja kitkentätöissä. Poimintatöihin oppii sitten nopeammin.

Rasimuksen tilan isännällä on kesän lähestyessä ja satoa odotellessa yksi iso toive.

– Toivottavasti tämä tilanne normalisoituu, mutta kyllä tässä varmaan saadaan ainakin suurin osa sadosta korjattua.