Kaukolämmön perusmaksu kallistuu rajusti Taipalsaarella, omakotitalon perusmaksu on nousemassa 550 eurosta 1 450 euroon vuodesta

Inka Nordlund

Taipalsaarella kaukolämmön perusmaksu on ollut liian alhainen todellisiin kustannuksiin nähden.

Kaukolämmön perusmaksuun on tulossa Taipalsaarella yli 2,5-kertainen korotus. Omakotitalon perusmaksu on tänä vuonna 550 euroa. Ensi vuoden maksu on suunnitelman mukaan 1 450 euroa.

Taipalsaaren Lämmön hallitus totesi syyskuun kokouksessaan, että perusmaksut ovat olleet liian alhaisia yhtiön perustamisesta eli vuodesta 2015 alkaen. Ne ovat olleet halvemmat kuin naapurikunnissa.


Jälkeenjääneisyys kuroutuu umpeen

Korotuksen jälkeen Taipalsaari on samalla tasolla muiden alueen kuntien kanssa. Kunnan osuus perusmaksun korotuksesta aiheutuvista kustannuksista on noin 42 000 euroa vuodessa.

Perusmaksulla katetaan investointien, peruskorjauksen ja hallinnon kustannukset. Kahden vuoden aikana yhtiö on investoinut runsaasti Saimaanharjun lämpöverkostojen uusintaan ja lämpökattiloihin. Näköpiirissä on edelleen runkoverkoston investointeja.


Hinnalla on katettava kulut

Lämpöyhtiön hallitus on todennut, että perusmaksua on tarvetta korottaa. Siksi yhtiö on pyytänyt omistajan eli Taipalsaaren kunnan kantaa asiaan.

Tiistaina kokoontunut kunnanhallitus edellyttää, että lämpöyhtiö nostaa kaukolämmön perusmaksun investointien ja järjestelmän ylläpidon vaatimalle tasolle.

Kunnanhallituksen mukaan energian hinnoitteluun tulee sisällyttää raaka-ainekustannusten ja kustannustason muutokset.

Ilpo Leskinen

Ilpo Leskinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.