Taipalsaaren valtuusto nosti tuloveron 21 prosenttiin ja korotti kiinteistöveroja enemmän kuin kunnanhallitus oli esittänyt

Tekninen johtaja Samuli Kakko on nyt uusi vt. kunnanjohtaja.

Kai Skyttä

Tekninen johtaja Samuli Kakko toimii toistaiseksi Taipalsaaren kunnanjohtajana. Arkistokuva.
Tekninen johtaja Samuli Kakko toimii toistaiseksi Taipalsaaren kunnanjohtajana. Arkistokuva.

Taipalsaaren kunnanvaltuusto nosti kunnan tuloveroa ja kiinteistöveroja äänestyspäätöksin. Kiinteistöveroja jopa nostettiin enemmän kuin kunnanhallitus oli esittänyt.

Kunnanhallitus oli esittänyt tuloveroprosentin nostamista puolella prosenttiyksiköllä 21,00:en. Näin myös valtuusto päätti, vaikka kokoomuksen valtuustoryhmä esitti pienempää korotusta ja 20,75 prosentin veroa. Esitys hävisi äänestyksessä äänin 20—5.

Kiinteistöveroprosentteja oli jo kunnanhallitus korottanut enemmän kuin vt. kunnanjohtaja oli esittänyt. Sama jatkui valtuustossa. Jarmo Turunen (kesk.) Tommi Kukkosen (kesk.) kannattamana olisi korottanut loma-asuntojen veroa enemmänkin mutta jättänyt muut korotukset pienemmiksi. Lasse Kähärä (kok.) Jarkko Husun (kok.) kannattamana teki puolestaan esityksen, joka korotti sekä loma-asuntojen että rakentamattomien rakennuspaikkojen veroa enemmän kuin kunnanhallitus esitti.

Äänestyksessä Kähärän esitys voitti Turusen esityksen äänin 17—8. Toisessa äänestyksessä Kähärän esitys päihitti kunnanhallituksen esityksen äänin 14—11.

Lopputulos oli siten, että Taipalsaari perii ensi vuonna yleistä kiinteistöveroa 1,40 prosenttia (1,05 vuonna 2018), vakituisen asunnon veroa 0,55 prosenttia (0,50), loma-asunnon veroa 1,30 prosenttia (1,10) ja rakentamattoman tontin veroa 3,50 prosenttia (3,00). Yleishyödyllisiltä yhteisöiltä ei edelleenkään peritä kiinteistöveroa.

Kun vt. kunnanjohtaja Johanna Mäkelä on irtisanoutunut hallintojohtajan virastaan 1. joulukuuta lähtien, valtuusto määräsi teknisen johtajan Samuli Kakon toimimaan vt. kunnanjohtajana siihen saakka, kunnes uusi valittava kunnanjohtaja ottaa viran vastaan. Määräys astui voimaan heti torstaina.

Viimeistä iltaa vt. kunnanjohtajana toiminut Johanna Mäkelä sai kokouksessa kiitokset hyvin tehdystä työstä. Hän on hyvillä mielin itsekin.

— Kaksi vuotta olen vääntänyt rautalankaa, ja sen myötä päättäjät ovat tajunneet, kuinka vakavassa paikassa olemme, hän toteaa.