Lappeenrannan linnoitus oli tärkeä lenkki kujeilevan kenraali Suvorovin urakassa – Kaikille avoin dokumenttisarja kertoo, kuinka Kaakkois-Suomesta tuli pala palalta tiiviimpi osa Venäjää

Suvorovin Suomi -dokumenttisarjan ja sen oheismateriaalien tavoitteena on piristää matkailua Kaakkois-Suomessa. Samalla halutaan avata paikallisia asukkaiden silmät linnoitusten ja kanavien historialle.

Kai Skyttä

Lappeenrannan linnoitus oli yksi osa sotamarsalkka Aleksandr Suvorovin tehtävää rakentaa uusia linnoituksia Ruotsin ja Venäjän rajalle Kaakkois-Suomeen 1790-luvulla.
Lappeenrannan linnoitus oli yksi osa sotamarsalkka Aleksandr Suvorovin tehtävää rakentaa uusia linnoituksia Ruotsin ja Venäjän rajalle Kaakkois-Suomeen 1790-luvulla.

Anu Kiljunen

Lappeenrannan linnoitus.
Lappeenrannan linnoitus.

Ei ole lainkaan sattumaa, että Lappeenrannan linnoitus sijaitsee juuri nykyisellä paikallaan. 1700- ja 1800-luvun vaihteessa linnoituksesta tuli yksi tärkeimpiä lenkkejä Ruotsin ja Venäjän välisessä valtapelissä.

Uusi dokumenttisarja kertoo, kuinka linnoituksen taustalla hääräsi kenraali Aleksandr Suvorov, josta tuli myöhemmin sotamarsalkka.

Vuonna 1791 Suvorov sai suoraan Keisarinna Katariina II:lta tehtäväkseen rakentaa Pietarin suojaksi uusia linnoituksia ja kanavia silloiselle Ruotsin vastaiselle rajalle Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueella. Puhutaan Suvorovin reitistä.

Dokumenttisarja on osa Suvorov-hanketta, jota hallinnoi Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö.

– Tärkeintä on valottaa 1700-luvun lopun ja 1800-luvun alun elämää noilla: miten asuttiin ja mitä silloin vaikkapa syötiin, kertoo projektipäällikkö Soile Lehtinen.

Suuri tavoite ja suuri persoona

Viisiosainen Suvorovin Suomi -dokumenttisarja kertoo paitsi Lappeenrannan linnoituksesta myös monista muista Kaakkois-Suomen historiallisista paikoista, kuten Olavinlinnasta Savonlinnassa sekä Telataipaleen kanavasta Sulkavalla.

Sotamarsalkka Suvorov rakennutti esimerkiksi Venäjän Saimaan laivastolle oikoreitin Lappeenrannasta Savonlinnaan. Tuohon aikaan Puumalansalmi oli Ruotsin hallussa.

Samalla dokumenttisarjassa avataan, millainen mies Suvorov oikeastaan oli.

– Olihan Surovovin persoona monisäikeinen. Hän ei ollut pelkästään sotaherra vaan myös kansan ihminen. Hän tykkäsi liikkua kansan parissa, kujeilla ja esiintyä talonpoikana, Lehtinen naurahtaa.

Kai Skyttä

Suvorovin Suomi -dokumenttisarjan kolmas osa käsittelee Lappeenrannan linnoituksen historiaa.
Suvorovin Suomi -dokumenttisarjan kolmas osa käsittelee Lappeenrannan linnoituksen historiaa.

Piristystä matkailuun

Suvorov-hanke ja dokumenttisarja on suunnattu kaikille aiheesta kiinnostuneille ja se sopii myös kouluille opetusmateriaaliksi.

Hankkeen toivotaan etenkin tuovan lisää inspiraatiota matkailualalle.

– Ajatuksena on tukea tapahtumatuotantoa ja matkailureitistöjen rakentamista. Kunnat ja matkailuyrittäjät voivat käyttää hankkeen materiaaleja myös palveluidensa markkinoinnissa, Lehtinen vinkkaa.

Dokumenttisarja on kaikille ilmainen ja nähtävillä Youtube-videopalvelussa. Kukin osa kestää noin 15 minuuttia.

– Toivottavasti hankkeesta on iloa mahdollisimman monelle.

Suvorovin Suomi -dokumenttisarja katsottavissa Youtubessa:

Osa 1: Punkaharju ja Olavinlinna: https://youtu.be/fwbBs_eCQsE

Osa 2: Sotakanavat: https://youtu.be/NvAkvdR1IRo

Osa 3: Lappeenrannan linnoitus: https://youtu.be/_Hggw04Hrnc

Osa 4: Linnoitusrinki: https://youtu.be/mGmeNCICqNE

Osa 5: Kaksoislinnoitus ja Hamina: https://youtu.be/v72JhomWFH0

Luetuimmat

Kommentoidut