Viihteellä ollut nainen liukastui Koskenpartaalla ja mursi nilkkansa: Imatra kieltäytyi korvauksista, koska yöllä ei tarvitse hiekoittaa

Kaupunki myöntää, että olosuhteet muuttuivat yöllä nopeasti ja paikka paikoin oli erittäin liukasta.

Kai Skyttä

Imatra kiistää laiminlyönnin. Voimassa olevan hoitoluokituksen mukaan riittää, että kävelytiet hiekoitetaan aamulla.
Imatra kiistää laiminlyönnin. Voimassa olevan hoitoluokituksen mukaan riittää, että kävelytiet hiekoitetaan aamulla.

Imatran Koskenpartaalla liukastunut ja nilkkansa kahdesta kohdasta murtanut nainen vaatii Imatran kaupungilta tuntuvia korvauksia. Syynä on kunnossapitovelvollisuuden eli tässä tapauksessa liukkauden torjunnan laiminlyöminen.

Tapaturma sattui viime vuoden pyhäinpäivän aikaan. Tarkka tapahtuma-aika oli lauantaina 4. marraskuuta kello 02. Silminnäkijöitä ei ole.

Lämpötilat sahasivat plussan ja miinuksen molemmin puolin, minkä lisäksi satoi.

Nainen myöntää olleensa alkoholin vaikutuksen alaisena, mutta peräänkuuluttaa myös alueen kunnossapidosta vastaavan Imatran kaupungin vastuuta.

Naisen mukaan Koskenpartaalla oli erittäin liukasta.

Liukkautta ei kiistetä

Naisen kertomusta ei kiistetä.

Koskenpartaan kunnossapitovastaavan mukaan keliolosuhteet muuttuivat yön aikana nopeasti.

Lämpötilat sahasivat plussan ja miinuksen molemmin puolin, minkä lisäksi satoi. Pakkanen ja vesisade tekivät pinnoista paikoitellen erittäin liukkaita.

Laiminlyönteihin ei kuitenkaan syyllistetty, kaupunki toteaa vastineessaan.

Olli-Pekka Härmä

Koskenpartaalle kylvetään hiekkaa huomattavia määriä talven mittaan, mutta siitä huolimatta liukkaus voi yllättää kelien vaihtuessa nopeasti. Arkistokuva vuoden 2016 helmikuulta.
Koskenpartaalle kylvetään hiekkaa huomattavia määriä talven mittaan, mutta siitä huolimatta liukkaus voi yllättää kelien vaihtuessa nopeasti. Arkistokuva vuoden 2016 helmikuulta.

Kävelyteitä alettiin hiekoittaa voimassa olevan ohjeistuksen mukaisesti aamulla hyvissä ajoin ennen aamuliikenteen alkamista.

Oli keli mikä hyvänsä, yöllä liukkauden torjuntaa ei tarvitse suorittaa, kertoo Imatran kaupungininsinööri Päivi Pekkanen.

Koska kunnossapitotoimenpiteet tehtiin voimassa olevan hoitoluokituksen mukaan, laiminlyöntiäkään ei ole tapahtunut, kaupunki katsoo.

Korvausvaatimus hylättiin

Nainen on eri mieltä ja vaatii Imatran kaupungilta kaikkiaan 2 576 euron korvauksia.

Murtuneen nilkan hoidosta ja muun muassa kuljetuksista aiheutui hänelle 576 euron kustannukset.

Lisäksi nainen vaatii 2 000 euron korvausta kivusta ja särystä, kahden kuukauden liikuntakyvyttömyydestä ja pysyvästä kosmeettisesta haitasta.

Naisen vahingonkorvausvaatimus ehdittiin jo kertaalleen hylätä kaupunkikehitysjohtaja Topiantti Äikkään viranhaltijapäätöksellä. Nainen teki päätöksestä oikaisuvaatimuksen, jolloin asia meni kaupunkikehityslautakunnan käsittelyyn.

Lautakunta ei ottanut tapaukseen enemmälti kantaa, koska haettava summa ylittää Imatran kaupungin vahingonkorvausvakuutuksen omavastuun, joka on 2 000 euroa.

Lautakunta päätti siirtää asian vakuutusyhtiön käsiteltäväksi.

Joka vuosi useita korvausvaatimuksia

Joka vuosi Imatran kaupunki saa useita vahingonkorvausvaatimuksia, joista suuri osa koskee juuri aluekunnossapidon väitettyjen laiminlyöntien aiheuttamia vahinkoja.

Yleensä vaatimukset ovat muutamia satasia.

Autonrengas on saattanut rikkoutua tien routavaurion takia tai silmälasit tai housut rikkoutua liukastumisen johdosta.

— Muutamassa tapauksessa viime vuonna maksettiin korvauksia, Päivi Pekkanen kertoo.

Kaikkiaan kaupungille esitettiin viime vuonna 18 erilaista vahingonkorvausvaatimusta, joista runsaat kymmenen tuli kaupunkikehityksen vastuualueelle.

Vahingonkorvausvaatimusten määrä kasvoi huomattavasti. Vuonna 2016 korvauksia haki vain viisi henkilöä.