Kuutostien varrella pilotoidaan 25 metriä leveää voimalinjan raivausta: verkkoyhtiöt ostavat lisäaukkoja maanomistajilta

Mika Strandén

Kesällä 2010 Asta-myrsky katkoi pahasti syöttölinjoja Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa. Tämän vuosikymmenen myrskyt ovat vauhdittaneet linjojen kaapelointeja ja linjakatujen leveämpää raivaamista.

Etelä-Karjalan sähköverkkoyhtiöt ovat varmistaneet keskijännitelinjojaan myrskyvaurioilta leveillä raivauksilla.

Linjan rasitealueen ulkopuolelle ulottuvalta hakkuualueelta maanomistaja saa korvauksen puustosta, korvauksen 30 vuoden kasvun odotusarvosta ja hakkuualueen metsityksestä.

Tuossa Rautjärven kohteessa työ oli erittäin hyvä ratkaisu.

Järjestelyllä ostetaan aikalisää käyttöikänsä alussa olevien keskijännitelinjojen ennenaikaiselle kaapeloinnille.

Imatran seudun sähkönsiirron keskijännitelinjoista on kaapeloitu tällä hetkellä 19,6 prosenttia.

Maanomistajien vapaaehtoisuuteen perustuviin 25 metrin kaistojen raivaussopimuksiin ovat Etelä-Karjalassa lähteneet niin Imatran seudun sähkön kuin Lappeenrannan energiankin verkkoyritykset.

Parikkalan valon alueella raivauksia ei ole tehty.

Imatran seudun sähkön siirtoverkon alueella puuvarmaa raivausta on tehty kymmenen kilometrin matkalla Kuutostien varressa Rautjärven Asemalle.

Käyttöpäällikkö Erkki Tiippana luokittelee raivauksen pilottihankkeeksi.

Metsää raivattiin kahden vuoden aikana ja taimet istutettiin viime vuonna.

Kun havupuun taimet nousevat aikanaan linjan aluspuustona liian korkeiksi, linjakin on tullut uusimisikään, ja siinä yhteydessä se todennäköisesti kaapeloidaan.

— Tuossa Rautjärven kohteessa työ oli erittäin hyvä ratkaisu, Tiippana perustelee.

Leveää raivausta on selvitetty myös Kyläniemessä, mutta toimenpiteestä luovuttiin.

— Linja menee osittain metsän sisällä, joten raivattavaa olisi tullut toinen mokoma. Hyöty olisi koskettanut suhteellisen pientä asiakasmäärää, joten siitä olisi tullut kallis ratkaisu.

Toistaiseksi raivausta on pidetty perusteltuna silloin, kun linja on vedetty tien varteen, ja raivaus on tarpeen vain linjan metsän puolella.

Imatran alueella leveitä raivauksia aiotaan Tiippanan mukaan tehdä myös tulevaisuudessa, mutta tällä hetkellä niiden jatkamisesta ei ole konkreettisia suunnitelmia.

Lappeenrannan Energiaverkot on varmistanut Ylämaan taajaman sähköjakelua leveällä raivauksella.

Käyttöpäällikkö Antti Lintunen kertoo, että valmista linjaa on tällä hetkellä 20 kilometriä ja raivauksen jatkuvat samalla alueella. Seuraavaksi raivauksia ryhdytään tekemään Savitaipaleen suunnassa.

Etelä-Karjalan metsänhoitoyhdistyksen toimitusjohtaja Markku Vaario pitää raivauksia onnistuneena ratkaisuna.

Ainakin tähän saakka metsäomistajien saama hinta yhteishakkuuna saadusta puusta on ollut selvästi korkeampi kuin yksittäisissä kaupoissa.

Jakeluverkkoa 300 kertaaSuomi päästä päähän

400 voltin sähköverkkoa

on Suomessa yhteensä

245 000 kilometriä.

Kaapeloinnin osuus

42 prosenttia.

Keskijännite verkon pituus on 145 000 kilometriä.

Kaapeloinnin osuus

20 prosenttia.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.