Rikollisryhmä järjesti srilankalaisia väärennetyillä viisumeilla Suomeen ja Ruotsiin

Kimmo Seppälä

Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikkö on tutkinut yhdessä Norjan, Ruotsin ja Venäjän viranomaisten kanssa tapausta, jossa rikollisryhmän epäillään järjestäneen srilankalaisia väärennetyillä viisumeilla Suomeen ja Ruotsiin.
Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikkö on tutkinut yhdessä Norjan, Ruotsin ja Venäjän viranomaisten kanssa tapausta, jossa rikollisryhmän epäillään järjestäneen srilankalaisia väärennetyillä viisumeilla Suomeen ja Ruotsiin.

Rikollisryhmän epäillään järjestäneen kymmenen srilankalaisia laittomasti Suomeen ja Ruotsiin. Asiaa on Suomessa tutkinut Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikkö.

Rikollisryhmä on järjestänyt Schengen-alueelle pyrkineille srilankalaisille matkan Sri Lankasta Qatarin ja Venäjän kautta Suomeen tai Ruotsiin. Matkareitti on kulkenut Pietarin kautta. Pietarista srilankalaiset ovat matkustaneet esimerkiksi junalla tai laivalla Suomeen tai Ruotsiin.

Matkustajilla on ollut Venäjän turistiviisumi sekä väärennetty Schengen-viisumi tai oleskelulupa. Matka on maksanut noin 15 000 euroa.

Ainakin kolmen srilankalaisen onnistui päästä Schengen-alueelle. Joulukuussa 2015 srilankalainen mies matkusti Venäjältä Ruotsin ja Norjan kautta Suomeen. Helmikuussa 2016 kaksi srilankalaista matkusti Ruotsiin, mutta heidät otettiin kiinni väärennettyjen viisumien vuoksi.

Seitsemän Schengen-alueelle pyrkinyttä srilankalaista jäi kiinni Venäjän viranomaisten tarkastuksissa.

Laittomien maahantulojen järjestämisestä epäillään rikollisryhmää, johon epäillään kuuluneen Sri Lankassa, Venäjällä, Suomessa ja Norjassa asuvia ihmisiä. Yksi Suomessa asuva srilankalaistaustainen mies on vangittuna.

Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikkö on tehnyt tutkinnassa yhteistyötä Norjan, Ruotsin ja Venäjän viranomaisten kanssa.

Tapaus on siirtynyt syyttäjälle. Syyte on nostettava 22. helmikuuta mennessä.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.