Marko Ek haluaa Lappeenrantaan uuden jäähallin – Hallin sulkeminen remontin ajaksi ei käy: ”Jos se valitaan, Liiga-SaiPaa ei ole enää olemassa”

Tuore raportti esittelee kolme vaihtoehtoa Lappeenrannan pääjäähallin katon korjaamiseksi, mutta halli tarvitsee myös muita korjaustoimenpiteitä. Vaihtoehtona on myös rakentaa uusi jäähalli.

Mika Strandén

Kisapuiston pääjäähallin kattoremontin hintahaitari on 0,95—4,4 miljoonaa euroa. Kallein vaihtoehto sulkisi hallin koko talveksi, koska se vaatisi hallin katon purkamista ja rakentamista uudelleen.
Kisapuiston pääjäähallin kattoremontin hintahaitari on 0,95—4,4 miljoonaa euroa. Kallein vaihtoehto sulkisi hallin koko talveksi, koska se vaatisi hallin katon purkamista ja rakentamista uudelleen.

Lappeenrannan jäähallin kattorakenteiden kuntoselvityksessä esitellään kolme päävaihtoehtoa hallin korjaamiseksi. Kaksi niistä on mahdollista tehdä jääkiekon sarjatauon aikana. Selvityksen on tehnyt Pöyry Finland.

Laajin kattoremontti sulkisi jäähallin yhden liigakauden ajaksi. Liiga-SaiPan toimitusjohtaja Marko Ekin mukaan se ei voi olla vaihtoehto.

On selvityksen alla, mitä muuta peruskorjattavaa hallissa on

— Jos se valitaan, Liiga-SaiPaa ei ole enää olemassa. Paras vaihtoehto on se, että rakennetaan uusi halli.

Kisapuiston jäähalli on valmistunut vuonna 1972. Aiemmat saneeraukset ovat nostaneet kattorakenteiden painoa. Nykynormien mukaan kattoristikoiden todennäköinen suunniteltu käyttöikä on 50 vuotta, joten hallin kattorakenteiden elinkaari tulee päätökseen vuonna 2022.


Muutakin korjattavaa

Jäähallin tulevaisuutta pohtimaan asetettiin alkuvuodesta virkamiestyöryhmä. Ryhmän tehtävänä on selvittää nykyisen hallin korjausmahdollisuudet, huomioida maakuntahalliselvitys sekä linkittää mukaan myös urheilutalon peruskorjaus.

Työryhmän puheenjohtaja, kaupunginsihteeri Juha Willberg toteaa, että Pöyryn raportissa esitellyistä vaihtoehdoista ainoastaan vaihtoehto kaksi on toteuttamiskelpoinen. Toinen vaihtoehto on rakentaa uusi jäähalli.

— Jos nykyiselle hallille halutaan 15 vuotta lisää aikaa, silloin katto korjataan 3,2 miljoonan euron investoinnin mukaisesti. Silloin se olisi varmasti turvallinen ja kestävä, mutta halli ei voi olla käytössä enää 15:tä vuotta ilman myös muita korjaustoimenpiteitä, Willberg muistuttaa.

Kukaan ei vielä tiedä, mikä loppusumma olisi. Marko Ekin mielestä ei ole mitään järkeä laittaa miljoonia euroja nykyiseen halliin.

— Se on jo erittäin vanhentunut. Ei siitä saada pienillä ehostuksilla uutta tai uudenveroista millään. Jos tuota korjataan, mitä sieltä tulee eteen seuraavaksi ja seuraavaksi? Ei tunnu fiksulta.


Korjaustarpeita selvitetään

Kaupungin tarkoituksena oli tehdä jäähalliin peruskorjaus ja uusi sisääntuloaula 1,6 miljoonalla eurolla vuonna 2018. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, kun kuntotutkimus paljasti jäähallin katon tarvitsevan korjausta.

— On selvityksen alla, mitä muuta peruskorjattavaa hallissa on. Ja ne kustannukset pitää myös saada mukaan tähän kokonaispakettiin, jotta asiaa voidaan tarkastella kokonaisuutena eikä pala kerrallaan, Willberg sanoo.

Willbergin mukaan johtopäätökset pyritään saamaan valmiiksi kesän aikana.

Silloin uusi kaupunginvaltuusto ja -hallitus voivat viimeistään talousarvion valmisteluvaiheessa ottaa kantaa siihen, miten asiassa edetään.

Miten jäähallinkattoa kunnostettaisiin?

Vaihtoehto 1

Kattorakenteiden vahvistus injektoimalla ja pilareiden korjaus

Kustannusarvio noin 0,95 miljoonaa euroa.

Tehtävissä sarjatauon aikana.

Parantaa tilannetta nykyisestä.

Ei saavuteta nykyvaatimusten mukaista katon lumikuormien kestävyyttä.

Lumien poistamista katolta on edelleen jatkettava silloin, kun raja-arvot ylittyvät, mikä voi tarkoittaa hallin sulkemista ja tapahtumien peruuttamista.

Pienentää lumien poistamiskustannuksia nykyisestä, mutta investointi on kalliimpi kuin usean vuoden lumenpoistokustannukset.

Vaihtoehto 2

Kattoristikoiden vahvistus ja pilareiden korjaus (uudet teräsrakenteet nykyisten kattoristikoiden molemmin puolin)

Kustannusarvio noin 3,2 miljoonaa euroa.

Katto saadaan kaikin puolin turvalliseksi ja määräykset täyttäväksi.

Pöyryn alustavan arvion mukaan voidaan tehdä sarjakausien välisen kesätauon aikana huhti—syyskuussa 2018.

Tulevana talvikautena lumet poistetaan katolta rakennusvalvonnan asettamien turvarajojen mukaisesti.

Halli jouduttaisiin ehkä sulkemaan ja tilaisuuksia peruuttamaan kovien lumituiskujen jälkeen.

Vaihtoehto 3

Kattorakenteiden uusiminen

Kustannusarvio noin 4,4 miljoonaa euroa.

Nykyinen katto puretaan ja rakennetaan kokonaan uusi katto.

Ei ole mahdollista tehdä sarjakausien välissä kesätauon aikana.

Tarkoittaa käytännössä, että SaiPa ei voi pelata liigakautta hallissa eikä myöskään muulle jääurheilulle ole tarjota riittävästi jääaikaa Lappeenrannassa.

Lähde: Lappeenrannan kaupunki

Kalle Sipiläinen

Kalle Sipiläinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.