Alexandra Turkia, 12, ja Ida Haakonsson, 12, ovat käyneet kolmea alakoulua — ”Täällä on niin hyvä ilma, että melkein alkaa päätä särkeä”

Marleena Liikkanen

Alexandra Turkia (vas.) ja Ida Haakonsson ovat tottuneita koulunvaihtajia.
Alexandra Turkia (vas.) ja Ida Haakonsson ovat tottuneita koulunvaihtajia.

Alexandra Turkia, 12, ja Ida Haakonsson, 12, ovat varsinaisia kouluevakkolaisia. He kävivät opintiensä kaksi ensimmäistä vuotta Muukonniemen koulua, josta siirryttiin väistötiloihin Joutsenon kouluun sisäilmaongelmien vuoksi.

Tänä syksynä tytöt aloittivat kuudennen luokan vasta valmistuneessa Pontuksen koulussa.

— Täällä on niin hyvä ilma, että melkein alkaa päätä särkeä, kun ei ole tottunut näin hyvään, Haakonsson sanoo nauraen.

Opinahjo vaihtuu taas ensi vuonna, kun edessä on yläkoulun alku Lauritsalan koulussa — jossa myös on sisäilmaongelma ratkottavana.

Tytöt eivät ole ainoita koulua taajaan vaihtaneita. Vuoden 1990 jälkeen Suomessa on lakkautettu perusasteen kouluja 3 — 5 kertaa enemmän, kuin oppilasmäärän kehitys edellyttäisi, sanoo Itä-Suomen aluehallintoviraston (AVI) opetustoimen ylitarkastaja Kari Lehtola. Vuonna 1990 kouluja oli 4 847, nyt noin 2 400.

Alakouluja on lakkautettu etenkin maaseudulla. Koulujen lakkautukset tuovat mukanaan monenlaisia ilmiöitä, kuten pitkiä koulumatkoja, yhä suurempia ryhmäkokoja ja sitä myöten yksilöllisen tuen vähenemistä.

Turkia ja Haakonsson ovat viihtyneet Pontuksen koulussa hyvin. Koulun rakentamisvaiheessa he olivat mukana koulun sisustusta suunnittelevassa oppilastiimissä.

Vain vanhojen luokkien hajottaminen tuntui tytöistä kurjalta. Toisaalta uudenlaisissa oppimissoluissa uusia kavereita on saanut helposti.

— Täällä näkee vanhoja päiväkotikavereita ja heihin tutustuu uudestaan, Haakonsson sanoo.

Tytöt kulkevat kouluun pyörällä, Haakonsson Lamposaaresta ja Turkia Kiiskinmäestä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.