Lunta pyryttää aatonaattona iltapäivällä Lappeenrannan seudulla — Nopealiikkeinen myräkkä tuo nollakelin

Jouluaattona satelee vielä, mutta se ei ole enää sankkaa pyryä, vaan pikemminkin joulutunnelmaa tuovaa tuiskua.

Mikko Kontti

Lumitöitä on tiedossa vielä ennen joulurauhan julistamista.
Lumitöitä on tiedossa vielä ennen joulurauhan julistamista.

Lumimyräkkä iskee Lappeenrannan seudulle aatonaattona puolenpäivän aikaan. Päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen Ilmatieteen laitokselta kertoo, että lumisade ja tuulet ovat voimakkaimmillaan iltapäivän aikana.

Lännestä tuleva myräkkä on nopealiikkeinen. Se leviää nopeasti ja melko samanaikaisesti koko Kaakkois-Suomeen. Iltapäivällä sateiden lisäksi etelätuuli puhaltelee puuskissa voimakkaasti, jopa 18 metriä sekunnissa.

Saimaalla tuulennopeudet ovat iltapäivällä 11—13 metriä sekunnissa.

Pikkupakkanen lauhtuu myräkän aikana nollakeliksi, mutta lumisateiden jälkeen ilma kylmenee taas hieman.

Lauantai-iltana ja jouluaaton vastaisena yönä sateet alkavat heiketä. Jouluaaton aamuna puuskia voi vielä tulla. Ennusteiden mukaan jouluaattona satelee vielä, mutta Tuovinen kuvaa, että ne eivät ole enää pyryä, vaan pikemminkin joulutunnelmaa tuovia sateita.

Koska ajokeli muuttuu lauantaina huonoksi, joulun menoliikenne on vilkkaimmillaan perjantaina iltapäivällä ja lauantaiaamuna.

Liikennevirasto suosittelee, että vaihtelevien ajokelien takia tuoreimmat säätiedot ja voimassa olevat varoitukset on hyvä tarkistaa ennen liikenteeseen lähtemistä.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi kertoo, millaisessa kelissä aatonaattona ajetaan.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet