Lappeenrantalaisyrittäjän epäillään haudanneen tuhansia tonneja jätteitä mailleen – Hovioikeus pienensi vakuustakavarikkoa

AOP/Ismo Pekkarinen

Lappeenrantalaisyrittäjän epäillään haudanneen tuhansia tonneja jätteitä mailleen – Hovioikeus pienensi vakuustakavarikkoa

Itä-Suomen hovioikeus on pienentänyt jätteiden hautaamisesta epäillyn lappeenrantalaisyrittäjän vakuustakavarikkoon asetetun omaisuuden määrää.

Hovioikeus päätti, että käräjäoikeuden vakuustakavarikkopäätöksen täytäntöönpano on keskeytettävä siltä osin kuin sen määrä ylittää 148 007,60 euroa. Samoin jo suoritetut täytäntöönpanotoimet on hovioikeuden päätöksellä mainitun määrän ylittävältä osalta peruutettava.

Summa vastaa rikoksesta epäillyn yrittäjän vuosina 2012–2018 toimillaan välttämän jäteveron määrää, jonka Verohallinto on määritellyt tarkastuskertomuksessaan. Käräjäoikeus oli asettanut helmikuussa omaisuutta vastuutakavarikkoon 262 640 euron edestä. Tuo summa perustui Verohallinnon arvioon vältetyn jäteveron määrästä. Summa on sittemmin täsmentynyt.

Valituksen hovioikeuteen teki yrittäjä, joka vaati, että käräjäoikeuden päätöksen täytäntöönpano kielletään ja jo tehdyt toimet keskeytetään. Hän myös katsoi vakuustakavarikkoon määrättävän omaisuuden määrän enintään 15 000 euroksi. Hovioikeus kuitenkin hylkäsi vaatimukset. Sen mukaan täytäntöönpanon jatkamisesta määrätyn suuruisena ei aiheudu yrittäjälle merkittävää haittaa.

Yrittäjän epäillään haudanneen tuhansia tonneja muovia ja yhdyskuntajätettä maahan Lappeenrannassa. Poliisi tutkii epäiltyä ympäristön turmelemista ja Tulli epäiltyä veropetosta. Veropetosepäily liittyy jäteverojen maksamisen välttämiseen, kun yrittäjä ei ole hävittänyt jätteitä asianmukaisesti.