Joutsenossa 60 venäjänkielistä Jehovan todistajaa odottaa turvapaikkapäätöstä — Heille perustettiin venäjänkielinen seurakunta

Maahanmuuttovirasto on käsitellyt vasta yksittäisiä venäläisten Jehovan todistajien turvapaikkahakemuksia.

Mika Strandén

Aluksi venäjänkieliset Jehovan todistajat kokoontuivat Lappeenrannan valtakunnansalin pienessä kokoustilassa. Nyt venäjänkielisille on perustettu oma seurakunta, kertoo Harri Ikonen.
Aluksi venäjänkieliset Jehovan todistajat kokoontuivat Lappeenrannan valtakunnansalin pienessä kokoustilassa. Nyt venäjänkielisille on perustettu oma seurakunta, kertoo Harri Ikonen.

Suomesta on hakenut turvapaikkaa noin 160 venäläistä Jehovan todistajaa viime vuoden ja tämän vuoden aikana.

Venäjän korkein oikeus kielsi Jehovan todistajien toiminnan maassa viime vuonna. Venäjällä on ollut 175 000 Jehovan todistajaa.

— Viime vuoden osalta heitä oli noin 125. Kuluneesta vuodesta emme vielä voi sanoa tarkkaa määrää, koska heistä iso osa ei ole vielä tullut turvapaikkatutkintaan. Arvioidemme mukaan heitä on tullut ehkä nelisenkymmentä alkuvuonna, kertoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Juha Similä.

Turvapaikkaa hakeneista Jehovan todistajista noin 60 asuu Joutsenon vastaanottokeskuksessa. Joukossa on myös lapsiperheitä. Heidän takiaan Lappeenrantaan on perustettu venäjänkielinen Jehovan todistajien seurakunta, kertoo Harri Ikonen, joka kuuluu venäjänkieliseen seurakuntaan vaimonsa kanssa. Ikonen puhuu hyvin venäjää.

— Me pidämme tärkeänä näiden ihmisten hengellisten tarpeiden täyttämistä. Siksi perustettiin venäjänkielinen seurakunta, joka kokoontuu kaksi kertaa viikossa. Olemme yleensä järjestäneet myös kyytejä Konnunsuolta, Ikonen kertoo.

Ikosen mukaan suomenkieliset Jehovan todistajat ovat ottaneet Venäjältä tulleet avosylin vastaan, ja tulijoille on hankittu esimerkiksi vaatteita.

"Jokainen tapaus tutkitaan yksilöllisesti"

Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen myöntää, että Jehovan todistajataustaisia, venäläisiä turvapaikanhakijoita on myös Joutsenossa. Mutta heidän määräänsä hän ei halua yksilöidä.

Joutsenon vastaanottokeskuksessa on nyt noin 250 asiakasta, joista noin 80 on Venäjältä.

Juha Similän mukaan viime ja tänä vuonna tulleiden venäläisten Jehovan todistajien turvapaikkahakemuksista on käsitelty vasta vähän.

— Jokainen tapaus tutkitaan yksilöllisesti. Jonkun verran heille on tehty kielteisiä päätöksiä, ja joukossa on yksittäisiä myönteisiä päätöksiä, Similä sanoo.

Me pidämme tärkeänä näiden ihmisten hengellisten tarpeiden täyttämistä. Siksi perustettiin venäjänkielinen seurakunta. — Harri Ikonen

Venäjältä tulee Suomeen turvapaikanhakijoita esimerkiksi Pohjois-Kaukasiasta kuten Ingushiasta ja Tsetseniasta. Joillakin turvan hakemisen syy on poliittinen aktiivisuus tai seksuaalinen suuntautuminen.

 

Esittelykärryissä on materiaalia useilla kielillä

Mika Strandén

Jehovan todistajilla on uskontoonsa liittyvää materiaalia eri kielillä, myös venäjäksi. Venäjällä Jehovan todistajien kirjallisuus on kiellettyä.
Jehovan todistajilla on uskontoonsa liittyvää materiaalia eri kielillä, myös venäjäksi. Venäjällä Jehovan todistajien kirjallisuus on kiellettyä.

Venäjällä on ollut vihapuhetta Jehovan todistajia kohtaan yli vuosikymmenen ajan, Suomen Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen sanoo.

Liikkeen jäsenten on väitetty hajottavan perheitä, vastustavan koulutusta tai lääkärihoitoa. Nyt uskonnon harjoittaminen on kielletty kokonaan

— He eivät voi kokoontua, puhua toiselle Jumalasta, kirjallisuus on kielletty. Heidät on tuomittu ekstremistisiksi ikään kuin terroristeiksi, eikä ole mitään muuta syytä kuin uskonto.

Monet Suomeen Venäjältä tai muualta muuttaneista Jehovan todistajista hakeutuvat paikalliseen seurakuntaan.

Siksi eri puolilla Suomea on esimerkiksi venäjänkielisiä Jehovan todistajien seurakuntia ainakin 20.

Se, että esimerkiksi Lappeenrannan keskustassa liikkeen toimintaa esittelevillä Jehovan todistajilla on esimerkiksi venäjänkielistä materiaalia, ei Leinosen mukaan liity mitenkään toiminnan kieltämiseen Venäjällä.

— Meillä on ihan ympäri Suomen — ei vain Lappeenrannassa — esittelykärryissä materiaalia kaikilla mahdollisilla kielillä myös venäjäksi, Leinonen sanoo.

— Olin kesällä Kotkan meripäivillä esittelykärrin kanssa. Minulla oli esillä englannin-, espanjan-, suomen- ja venäjänkielistä materiaalia.

Mika Strandén

Jehovan todistajien valtakunnansali Lappeenrannan Kimpisessä.
Jehovan todistajien valtakunnansali Lappeenrannan Kimpisessä.