Alle 15-vuotiaita lapsia epäillään kivien tuomisesta raiteille Luumäellä, poliisi tutkii tekoja liikennetuhotöinä — "Valitettavasti jonkun täytyy aina sitä kokeilla"

Allegro-juna törmäsi kiviin Taavetin aseman kohdalla 8. toukokuuta.

Anu Kiljunen

Allegro-juna törmäsi radalle tuotuihin kiviin Taavetin aseman kohdalla 8. toukokuuta.
Allegro-juna törmäsi radalle tuotuihin kiviin Taavetin aseman kohdalla 8. toukokuuta.

Poliisi epäilee alle 15-vuotiaiden lasten syyllistyneen kivien kasaamiseen junaradalle huhti—toukokuussa Luumäellä. 24. huhtikuuta ja 8. toukokuuta välisenä aikana tehdyistä teoista epäillään useita lapsia.  Tekoja on ollut yhteensä neljä.

Rikosylikonstaapeli Ilkka Vainikka Kaakkois-Suomen poliisista ei tarkenna tekoihin liittyvien lasten lukumäärää. Kaikki tällä hetkellä tiedossa ovat alle 15-vuotiaita.

Lapsia ei ole vielä kuultu tekoihin liittyen.

—Lähiaikoina rupeamme heitä puhuttamaan.

Viimeisin teko paljastui 8. toukokuuta, kun Pietariin matkalla ollut Allegro-juna törmäsi kiviin Taavetin aseman kohdalla. Junaliikenne jouduttiin keskeyttämään siksi aikaa, kun radan kunto tarkastettiin. Vainikan mukaan raiteille oli kasattu runsaasti kiviä pitkälle, jopa 50 metrin matkalle. 

—Kaikki teot ovat olleet samanlaisia, mutta viimeisin oli suurin. Selvittelemme, onko tässä ollut yksi porukka vai useampia, jotka ovat selkaantuneet tähän.

Vainikka ei osaa arvioida kivistä junille tai raiteille syntyneitä vaurioita.

—Selvitellään vahinkoja myöhemmin. Tärkeintä on saada tämä loppumaan. Tällaisella voi olla hurjat seuraukset.

Teot alkoivat selvitä, kun junien kuljettajat havaitsivat viimeisimmän tapauksen jälkeen Taavetin aseman läheisyydessä useita nuoria. Poliisi on selvittänyt tapausta yhteistyössä Luumäen koulutoimen kanssa. 

—Poliisi oli yhteydessä Luumäen koulutoimeen ja pyysi apua. Luumäen kouluhenkilöstöllä oli iso osuus tämän selvittämisessä näin nopeasti. Suuri kiitos siihen suuntaan.

Vainikan mukaan kivien tuominen raiteille on jokakeväinen ilmiö. 

—Valitettavasti jonkun täytyy aina sitä kokeilla. Onneksi isoja vahinkoja ei ole vielä syntynyt.

Poliisi on tutkinut Luumäen tekoja liikennetuhotyönä, josta voidaan tuomita vankeutta vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta. Myös teon yritys on rangaistava.

Alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisesti vastuussa teoistaan, mutta he ovat vahingonkorvausvelvollisia.