Ruokolahtelaisen Ita Nordicin vuosi käynnistyi uuden koneen asennuksella, monitoimisorviin ja robottiin investointiin noin 1,3 miljoonaa euroa — ”Tämän kokoluokan koneita ei Suomessa ole kuin kymmenkunta”

Uuteen työstökoneeseen tuleva robotti on poikkeuksellisen suuri. Robotin käsittelykyky on peräti 750 kiloa. Ita Nordicilla on tämän vuoden investointiohjelmassa vielä noin miljoona euroa käyttämättä.

Kai Skyttä

Ita Nordicin hallituksen puheenjohtaja Tommi Matikaisen mukaan seuraavista investoinneista päätetään kesän tai syksyn aikana. Arkistokuva.
Ita Nordicin hallituksen puheenjohtaja Tommi Matikaisen mukaan seuraavista investoinneista päätetään kesän tai syksyn aikana. Arkistokuva.

Ruokolahden Puntalassa toimivan konepajayrityksen Ita Nordicin uusi vuosikymmen käynnistyi uuden koneen asennuksella.

Uusi monitoimisorvi ja sen yhteyteen asennettava uusi robotti oli yrityksen historian suurin yksittäinen investointi. Laitteisiin investoitiin noin 1,3 miljoonaa euroa, sanoo Ita Nordicin hallituksen puheenjohtaja Tommi Matikainen.

Uuteen työstökoneeseen tuleva robotti on poikkeuksellisen suuri. Robotin käsittelykyky on 750 kiloa, kun taas Ita Nordicin kaikki muut robotit pystyvät käsittelemään 165 kilon kappaleita.

— Tämän kokoluokan koneita ei Suomessa ole kuin kymmenkunta, Matikainen kertoo.

Miljoona vielä käyttämättä

Ita Nordicilla on tämän vuoden investointiohjelmassa vielä noin miljoona euroa käyttämättä. Nyt yritys katsoo, mihin suuntaan yleinen tilanne on menossa, ja millaista konekantaa Ita Nordic jatkossa tarvitsee.

Osa nykyisistä koneista alkaa Matikaisen mukaan olla siinä iässä, että yritys tarvitsee myös korvausinvestointeja.

— Kesällä tai syksyn aikana teemme päätöksiä seuraavista investoinneista.

Ita Nordicin Puntalan hallissa on vuoden 2018 laajennuksen jälkeen tilaa noin 4 200 neliötä. Toistaiseksi nykyiset tilat ovat riittäneet hyvin, mainitsee Matikainen.

— Vielä on muutamalle pienemmälle koneelle pelivaraa. Näyttäisi siltä, että vielä muutaman vuoden pärjäämme näillä tiloilla.

Ita Nordic investoi myös Kurussa

Ita Nordic osti vuoden 2018 lopulla Kurussa toimivan Carpinon liiketoiminnan. Viime vuoden aikana yritys hankki Kuruun yhden uuden koneen, ja kaiken kaikkiaan kahden vuoden aikana on uusittu kolme konetta.

Matikaisen mukaan Kurun toimipisteessä koneita tullaan jatkossa uusimaan yksi kone per vuosi.

— Siellä koneiden yksikköhinnat ovat halvempia, eikä ne ole näin isoja investointeja, hän vertaa Ruokolahden uusimpaan investointiin.

Yritys myös etsii jatkuvasti ammattitaitoisia koneistajia. Nykyisin Ita Nordicin leivissä työskentelee 63 työntekijää, joista 18 työskentelee Kurussa ja 45 Ruokolahdella.

Tulevaksi kesäksi yritys etsii 4—5 kesätyöntekijää. Henkilömäärä on kasvanut viidellä henkilöllä per vuosi, viimeisten kolmen vuoden ajan, sanoo Matikainen.

Ita Nordicin omistavat veljekset Tommi ja Mikko Matikainen. Yrityksen toimitusjohtajana on Tommi Laakso. Ita Nordicin liikevaihto on 9,5 miljoonaa euroa.