Eritrealaisryhmä kotiutuu paraikaa Konnunsuolle ja Imatralle — Suomi on oman EU-maiden kesken sovitun taakanjakourakkansa puolivälissä

Maahanmuuttovirasto

Suora ttilauslento Italiasta laskeutui Lappeenrannan lentokentälle keskiviikkona loppuiltapäivästä. Kone toi 145 eritrealaista Joutsenon ja Imatran vastaanottokeskuksiin odottamaan turvapaikkakäsittelyä. Suurin osa on aikuisia naisia ja miehiä. Joukossa on vain viisi lasta.

145 eritrealaisen turvapaikanhakijan ryhmä on näillä hetkillä noin vuorokauden totutellut elämään Etelä-Karjalassa. Ryhmä lennätettiin Lappeenrantaan keskiviikkona iltapäivällä charterlennolla suoraan Italiasta.

Tulijoista 108 vietiin odottamaan turvapaikkatutkintaa Joutsenon vastaanottokeskukseen Konnunsuolle. Loput 37 ohjattiin Imatran vastaanottokeskukseen.

Ryhmä tuli Suomeen osana EU-maiden sopimia sisäisiä siirtoja, joilla Italian ja Kreikan pakolaistaakkaa on yritetty helpottaa.

Suomen on sovittujen kiintiöiden puitteissa otettava sisäisin siirroin vastaan kaikkiaan 2078 turvapaikanhakijaa. Eilisen ryhmän saapumisen jälkeen kiintiöstä on täytetty jo yli puolet. Italiasta on eilinen ryhmä mukaan lukien siirretty Suomeen nyt kaikkiaan 504 ja Kreikasta 560 turvapaikanhakijaa.

Suomi on ollut yksi parhaiten osuutensa taakanjaosta hoitaneista maista abosluuttisestikin mitaten. Yli 2 000 turvapaikanhakijaa Kreikasta ja Italiasta ovat ottaneet vain Ranska ja Saksa. Yli tuhanteen turvapaikanhakijaan on yltänyt Suomen lisäksi Hollanti.

Turvapaikanhakijoita tulee Suomeen tällä hetkellä verkkaan. Joutsenon vastaanottokeskukseen tulijoista suurin osa on nyt EU:n sisäisillä siirroilla maahan tuotuja. Eniten Italiasta ja Kreikasta tuodaan eritrealaisia ja syyrialaisia.

Sisäisiin siirtoihin ovat oikeutettuja vain niiden maiden kansalaiset, joista lähteneistä 75 prosentille on myönnetty kansainvälistä suojelua.

Joutsenoon ja Imatralle tuotujen eritrealaisten turvapaikkapuhuttelut alkavat todennäköisesti jo ensi viikolla, kertoo maahanmuuttoviraston Saimaan tulosalueen johtaja Juha Similä. Tutkinnan jälkeen tulokkaat ohjataan muualle maahan odottamaan turvapaikkapäätöksiä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.