Ari Torniaista, Karoliina Ahtiaista ja Jari Karhua esitettiin jo erotettaviksi maakuntavaltuustosta luottamuspulan takia, esitys jäi pöydälle äänin 9—2

Lappeenrannan kaupunginhallitus jatkaa omistajaohjausta vastaan toimineiden keskustavaltuutettujen kohtalon ruotimista viikon kuluttua. Lopullisesti mahdollisista sanktioista päättää kaupunginvaltuusto.

Lappeenrannan kaupunginvaltuuston ja maakuntavaltuuston puheenjohtaja Ari Torniainen (kesk.) on yksi omistajaohjausta vastaan toimineista. 
Lappeenrannan kaupunginvaltuuston ja maakuntavaltuuston puheenjohtaja Ari Torniainen (kesk.) on yksi omistajaohjausta vastaan toimineista. 

Erottaminenkin uhkaa jo Lappeenrannan kaupungin omistajaohjausta vastaan toimineita kolmea keskustavaltuutettua.

Kaupunginhallituksen jäsenen Juha Turkian (ps.) ja 2. varapuheenjohtajan Jani Mäkelän (ps.) mielestä kolmikko pitäisi erottaa luottamustoimistaan maakuntavaltuustossa. Lain mukaan erottamispäätös koskisi silloin muitakin maakuntavaltuustoon kaupunginvaltuuston valitsemia luottamushenkilöitä.

Halutessaan kaupunginvaltuusto voi erottaa valitsemansa kuntayhtymän luottamushenkilöt, jos he tai jotkut heistä eivät nauti valtuuston luottamusta. — Kuntaliitto

Erottamisesta päättää lopulta kaupunginvaltuusto

Maanantaisessa kaupunginhallituksen kokouksessa Turkia esitti Mäkelän kannattamana, että kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle Etelä-Karjalan maakuntavaltuustoon valittujen luottamushenkilöiden erottamista.

Juha Härkönen (kok.) taas esitti Risto Kakkolan (sd.) kannattamana, että asia jätetään viikoksi pöydälle, ja se kanta voitti äänin 9 — 2.

Turkian ja Mäkelän mukaan erottamisen peruste on se, etteivät kaupunginvaltuuston ja maakuntavaltuuston puheenjohtaja Ari Torniainen ja jäsenet Jari Karhu sekä Karoliina Ahtiainen nauti kaupunginvaltuuston luottamusta.

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva olisi vain merkinnyt asian tiedoksi

Keskustakolmikko oli antanut kaupunginhallitukselle selvityksen siitä, miksi he eivät olleet noudattaneet omistajaohjausta.

Sen mukaan heidän olisi pitänyt esittää, että kuntien maksuosuuksia pienennetään siten, että kaupungin maksuosuudeksi jää 1,218 miljoonaa euroa eli noin 48 000 euroa maakuntavaltuustolle esitettyä vähemmän.

Kaupunginhallitus jätti selvityksen saatuaan asian pöydälle ja päätti pyytää Kuntaliitosta lausunnon toimintaohjeeksi.

Kuntaliiton vastauksessa todetaan, että halutessaan kaupunginvaltuusto voi erottaa valitsemansa kuntayhtymän luottamushenkilöt, jos he tai jotkut heistä eivät nauti valtuuston luottamusta.

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva esitti alun perin, että kaupunginhallitus olisi merkinnyt Kuntaliitolta saamansa lausunnon tiedoksi ja että asia saatetaan tiedoksi kaupunginvaltuustolle. Nyt asian ruotiminen kaupunginhallituksessa jatkuu.

Päivitetty 22.1.2018 kello 20:07. Korjattu Juha Turkian puoluekannaksi perussuomalaiset.

Päivitetty 22.1.2018 kello 21:45. Täsmennetty otsikkoa niin, että esitys päätettiin jättää pöydälle äänin 9-2.