Imatran Meltolan ampujan tuomio lyheni hovioikeudessa — Oikeus muutti murhan yrityksen tapon yritykseksi

Yksi hovioikeudenneuvos ei uskonut tekijän selitystä tapahtumien kulusta.

Itä-Suomen hovioikeus antoi tuomionsa Meltolan ampumatapauksesta tiistaina.
Itä-Suomen hovioikeus antoi tuomionsa Meltolan ampumatapauksesta tiistaina.

Itä-Suomen hovioikeus on alentanut Imatran Meltolan ampumatapauksen tuomiota. Tuomio aleni Etelä-Karjalan käräjäoikeuden määräämästä seitsemästä vuodesta vankeutta viiteen vuoteen. Lisäksi hovioikeus vapautti tekijän osasta käräjäoikeuden tuomitsemia korvauksia.

Kouvolalainen Tomi Antero Hynninen ampui Meltolassa rivitaloasunnon ovella neljä laukausta pistoolilla joulukuussa 2015. Yksi osui asunnon oven avanneeseen uhriin, joka loukkaantui. Tekijä ja uhri eivät tunteneet toisiaan.

Hovioikeus muutti rikosnimikkeen murhan yrityksestä tapon yritykseksi.

Tekijän mukaan hän oli autovarkaissa.

Syyttäjä katsoi ampujan erehtyneen asunnosta

Hovioikeus punnitsi ratkaisussaan sitä, voiko tekijän esittämä tapahtumakulku pitää paikkansa syyttäjän esittämän sijaan.

Syyttäjän mukaan tekijä meni Kouvolasta Imatralle tarkoituksenaan tappaa mies. Murhasuunnitelma liittyi syyttäjän mukaan Etelä-Karjalassa toimivien kahden moottoripyöräkerhon erimielisyyksiin. Imatralla tekijä erehtyi menemään väärän asunnon ovelle, ja päätyi ampumaan väärää miestä.

Tekijän mukaan hän ei ollut Imatralla lainkaan tappamistarkoituksessa vaan velkoja perimässä ja päätyi Meltolaan autovarkaisiin. Ampumapaikalle ja asetta käyttämään hän päätyi sattumusten seurauksena ilman suunnitelmaa.

Hovioikeus katsoi, että tekijän esittämä tapahtumakulku on myös mahdollinen, vaikka selitykseen joitakin heikkouksia liittyykin. Tekijä kuitenkin yritti surmata oven avanneen miehen ja syyllistyi tapon yritykseen.

Yksi hovioikeudenneuvos oli eri mieltä

Tiistaina annettu ratkaisu syntyi hovioikeudessa äänestyksen jälkeen. Yksi kolmesta hovioikeudenneuvoksesta ei uskonut tekijän selitystä tapahtumista ja piti sitä jälkikäteen kehiteltynä. Hän olisi ollut syytteessä esitetyn tapahtumakulun kannalla.

Tuomioon voi hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Muokattu kello 15.16: Jutun otsikko vaihdettu.