Lappeenrannan lentoasemalla ei ole Bergamosta saapuvien matkustajien terveystarkastusta, kuume mitataan jo Italiassa – Etelä-Karjalassa ei ole tavattu yhtään koronavirustapausta

Ryanairin lento epidemia-alueelta Bergamosta saapuu Lappeenrantaan kello 20.20.

Mika Strandén

Eksoten hoitajat ovat vastassa Ryanairin lennolla Bergamosta keskiviikkona saapuvia. Matkustajille jaetaan tietoa siitä, miten menetellä jos sairastuu hengitystieinfektioon.
Eksoten hoitajat ovat vastassa Ryanairin lennolla Bergamosta keskiviikkona saapuvia. Matkustajille jaetaan tietoa siitä, miten menetellä jos sairastuu hengitystieinfektioon.

Etelä-Karjalassa ei ole tavattu yhtään koronavirustapausta. Tieto kerrottiin koronavirusta koskevassa Eksoten tiedotustilaisuudessa keskiviikkona loppuiltapäivällä.

Sosiaali- ja terveysministeriön kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen Eksote on päättänyt, että sairaanhoitajia ei tarvita vastaanottamaan Bergamosta Lappeenrannan lentokentälle saapuvia matkaajia. Sen sijaan matkustajille jaetaan kentällä ohjeita ja heitä neuvotaan, mihin he voivat ottaa yhteyttä, jos hengitystieoireita ilmenee.

Bergamossa Italiassa ei ole todettu yhtään positiivista koronavirustapausta. Kaiken varuiksi Bergamon lentokentällä on mitattu Suomeen lähteviltä kuume. Yhtään kuumetapausta ei ole todettu. Kuumetta ei mitata enää Lappeenrannassa Suomeen Italiasta saapuvilta matkustajilta.

Mahdollisiin tartuntoihin on varauduttu

Eksote on varautunut mahdollisiin koronavirustapauksiin. Eksotella on käytössään jonkin verran eristystiloja keskussairaalassa. On arvioitu, että tilat ovat riittävän kokoiset.

Yhtään potilasta ei julisteta koronaviruspotilaaksi ennen testitulosten varmistumista. Tämä johtuu myös siitä, että tähän aikaan vuodesta jyllää muitakin tauteja.

Samaan aikaan koronauhan kanssa Etelä-Karjalassa riehuu perinteisempi influenssaepidemia. Se on tällä hetkellä kiihdytysvaiheessa. Myös RS-virusepidemia jatkuu.

Lisäksi tiedotustilaisuudessa kuultiin, että Lappeenrannan kaupunki on tehnyt alustavia suunnitelmia poissaolojen ja sijaisten varalle opetuksessa ja päivähoidossa.

Matkailijat saavat lentoasemalla tietoa

Etelä-Karjalan keskussairaalan johtaja Marjo Numminen kertoo STT:lle, että matkailijoille jaetaan lentoasemalla tietoa siitä, miten pitää toimia, jos sairastuu hengitystieinfektioon kahden viikon sisällä matkasta.

Jos matkailijoita on sairastunut tai heillä on oireita, heidät ohjataan keskussairaalan päivystykseen tarkastukseen tai näytteenottoon.

Ryanairin lento Bergamosta saapuu Lappeenrantaan tänään kello 20.20.

Nummisen mukaan varautumisen taustalla on se, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL muutti eilen koronaviruksen epidemia-alueen laajuutta. THL luokitteli eilen epidemia-alueeksi Pohjois-Italiassa sijaitsevan Lombardian alueen, johon myös Bergamo kuuluu.

"Kyse ei ole mistää terveystarkastuksista"

Kyse on Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten oma-aloitteisesta varautumisesta.

– Haluamme hieman etupainotteisesti ja mahdollisimman turvallisesti antaa väestölle tietoa siitä, miten toimia, jos sairastuu matkan jälkeen, Numminen sanoo.

– Kyse ei ole mistään rajatarkastuksista eikä terveystarkastuksista tai kuumeen mittauksista.

Ryanair lentää Bergamosta Lappeenrantaan kahdesti viikossa, keskiviikkoisin ja lauantaisin. Tiedon jakamista lentoasemalla aiotaan jatkaa toistaiseksi.

– Alustavasti nyt katsotaan, miten tilanne kehittyy. Teemme päätöksiä jatkosta tilanteen mukaan, Numminen kertoo.

Varautumistoimista Lappeenrannan lentoasemalla kertoi aiemmin Yle.

Muokattu uutista kello 17.48. Lisätty Eksoten tiedotustilaisuudesta saatuja uusia tietoja.

Luetuimmat