Juuri nyt Imatra juhlii Matti Suur-Hamaria

Työt K-sairaalan haltuunotetulla työmaalla jatkuvat perjantaina, sairaalan käyttöönotto uhkasi siirtyä syksyyn

Eksote valmistautuu oikeusprosessiin HL-Rakentajien sopimuksen purkamisen takia. Pentti Itkosen mukaan rakennuksessa ilmeni vikojakin.

kai skyttä

K-sairaalan rakentaminen on loppusuoralla. Keskeytetyt työt jatkuvat perjantaina.
K-sairaalan rakentaminen on loppusuoralla. Keskeytetyt työt jatkuvat perjantaina.

Etelä-Karjalan keskussairaalan viereen noussut uusi värikäs K-siipi voitaneen ottaa käyttöön toukokuun lopulla eli kuukautta alkuperäistä aikataulua myöhemmin.

Työt Eksoten haltuunottamalla työmaalla jatkuvat torstaisen katselmuksen jälkeen perjantaina.

Jälkeenpäin voi sanoa, että tämän kokoisen sairaalan rakentaminen oli sen yrityksen suorituskyvylle liian suuri hanke. Pentti Itkonen

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) toimitusjohtajan Pentti Itkosen mukaan tiistaisella K-sairaalan työmaan haltuunotolla haluttiin varmistaa nimenomaan se, ettei käyttöönotto enää siirtyisi.

Jos muutto ei onnistuisi toukokuun lopulla ja kesäkuun alussa, siirtyisi se lomien takia syksyyn.

Eksote irtisanoi tiistaina urakkasopimuksen pääurakoitsijan HL-Rakentajien kanssa.

Rakentaminen jatkuu osin nykyisellä työvoimalla 

Itkosen käsityksen mukaan töitä pystytään jatkamaan välittömästi ali- ja sivu-urakoitsijoiden voimin.

— Ei ainakaan ole ilmoitettu, että siihen olisi estettä. Nyt täytyy vain saada työt käyntiin ja huolehtia siitä, että kaikki etuudet ja oikeudet säilyvät.

Työt ovat jo loppusuoralla. Jäljellä on lähinnä sähkö- ja lvi-töitä, minkä jälkeen on testattava muun muassa ilmanvaihdon, säätöjen ja sähkölaitteiden toimivuus.


Itkonen toteaa, että edessä on oikeusprosessi, jossa molemmilla osapuolilla on vaateita.


Itkosen mukaan sopimus irtisanottiin näin myöhään, koska perusteiden purkamiseen piti olla niin ilmeiset, ettei niitä pysty kiistämään.

Itkonen sanoo, että rakennustöistä on tullut esiin kolme vesivahinkoa, joista Eksote esittää lisävaatimuksensa HL-Rakentajille.

HL-Rakentajat on ilmoittanut kiistävänsä perusteet ja esittävänsä omia vaateita Eksotelle.

HL-Rakentajilla oli halvin tarjous

Eksoten hallitus valitsi vuoden 2016 alussa K-sairaalan pääurakoitsijaksi HL-Rakentajat neljän tarjouksen jättäneen joukosta.

HL-Rakentien tarjous oli halvin, 22,66 miljoonaa euroa. Lemminkäisen tarjous oli 23,61 miljoonaa, Skanskan 24,93 ja Lujatalon 26,20 miljoonaa euroa. Laatupisteitä muut yhtiöt saivat kukin 47 mutta Lujatalo 44.

Itkonen kertoo, että HL-Rakentajien valinta keskustelutti tuolloin hallitusta.

— Että onko heillä tarpeeksi kokemusta tällaisista hankkeista. Jälkeenpäin voi sanoa, että tämän kokoisen sairaalan rakentaminen oli sen yrityksen suorituskyvylle liian suuri hanke.Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.