Kuntaliitokset eivät tuoneet säästöjä — Poliittisella edustuksella merkittävä vaikutus alueen palveluihin

Kuntaliitokset eivät tuoneet säästöjä — Poliittisella edustuksella merkittävä vaikutus alueen palveluihin

Vajaat yhdeksän vuotta sitten voimaan tulleilla kuntaliitoksilla ei ollut vaikutusta kuntien kokonaismenoihin.

Tällaiseen tulokseen päätyivät Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATTin tutkijat Tuukka Saarimaa ja Janne Tukiainen sekä Helsingin kaupunginkanslian tutkija Oskari Harjunen.

Tutkimuksessa ei syvennytä yksittäisten liitoskuntien lukuihin, vaan tavoitteena on ollut tutkia valtakunnallista yleislinjaa. Tutkijat eivät esimerkiksi vertaile kuntaliitoskuntia toisiinsa.

Tutkimuksen mukaan liitoskuntien menot kehittyivät liitoksen jälkeen kuuden vuoden aikana, eli 2009—2014, samalla tavalla kuin muuten vastaavien kuntien menot, jotka eivät olleet mukana liitoksissa.

— Ilmeisiä säästökohteita ovat olleet esimerkiksi hallintopalvelut. Silti säästäminen näyttää olleen aika vaikeaa. Yksi selittävä syy voi olla kuntaliitosten vapaaehtoisuus. Eivät pienet kunnat olisi välttämättä lähteneet kuntaliitoksiin, jos ei olisi ollut tiedossa, että valtavia muutoksia ei ole tulossa, Tuukka Saarimaa sanoo.

Tutkimuksen toinen päätulos oli palveluverkon eriytyminen: sosiaali- ja terveydenhuollon työpaikat siirtyivät pienistä liitoskunnista suuriin. Siirtymisen syynä oli tutkijoiden mukaan ennen kaikkea alueellinen edustus uusissa kunnanvaltuustoissa.

Vanhan kuntajaon kunnassa, joka sai vain 10 prosenttia paikoista uudessa valtuustossa, sote-työpaikat vähenivät kolmanneksen. Kunnassa, joka sai 90 prosenttia valtuustopaikoista, sote-työpaikat lisääntyivät viidenneksellä.

Samanlainen eriytyminen huomattiin myös kunnan hallinnon työpaikoissa. Sen sijaan koulujen tai opetusalan työpaikkojen sijaintiin liitoksilla ei ollut vaikutusta.

— Kouluja ei ole lakkautettu sen enempää liitokunnissa kuin kuntaliitosten ulkopuolelle jääneissä kunnissa, Saarimaa sanoo.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.