Kymmenen vuoden jälkeen naimisiin mennyt pariskunta halusi välttää kliseitä, joten heidät vihittiin Lappeenrannan kirjastossa — toimitus lähetettiin suorana nettiin

Marleena Liikkanen

Sanni Halla-Aho ja Sami Turunen menivät naimisiin kymmenen vuoden yhdessäolon jälkeen. Vihkimistä seurasi pariskunnan lasten lisäksi monet kirjojen lainaajat.
Sanni Halla-Aho ja Sami Turunen menivät naimisiin kymmenen vuoden yhdessäolon jälkeen. Vihkimistä seurasi pariskunnan lasten lisäksi monet kirjojen lainaajat.

Sanni Halla-Ahon ja Sami Turusen perjantai alkoi hääpäivän aamulle tavanomaisena hässäkkänä. Aikatauluista murehtimista, tavaroiden etsimistä ja pakkaamista sekä pari tuntia kampaajalla.

Pariskunnan vihkipaikka taas oli kaukana tavanomaisesta. Turunen ja Halla-Aho vihittiin Lappeenrannan kaupunginkirjastossa.

Myrskyluodon Maijan ensi säkeet toimivat merkkinä. Halla-Aho ja Turunen lähtivät kävelemään käsi kädessä portaita kirjaston toiseen kerrokseen.

Ylhäällä odotti siviilivihkijä ja häävieraat eli Turusen sekä Halla-Ahon lapset.

Lapsuuden kirjasto

Hääpaikaksi kirjastoa ehdotti Halla-Aho, joka asui lapsuutensa kirjaston naapurissa. Monet illat hän istui lastenosastolla nenä kiinni kirjassa.

Osittain hääpaikan valinta oli käytännön ratkaisu. Lappeenranta sopi Tampereella ja Lahdessa asuvan pariskunnan hääpaikaksi sijaintinsa puolesta. Häiden jälkeisen viikon vihityt kiertävät eri kaupungeissa juhlistamassa ja tapaamassa ystäviä ja sukulaisia.

Kirjastot taas ovat lukutoukiksi tunnustautuvalle Halla-Aholle ja Turuselle tärkeitä paikkoja. Pariskunta käy vieraissa kaupungeissa käydessään vilkaisemassa aina paikallisen kirjaston.

— Ne ovat hengähdyspaikkoja, joissa on oma kiireetön tunnelmansa, luonnehtii Turunen.

Tärkein syy kirjaston valitsemiselle oli se, että pariskunta halusi välttää hääkliseet ja tehdä jotakin perushäistä poikkeavaa.

Suora lähetys

Kirjaston hälinä hiljeni perjantaina, kun Halla-Aho ja Turunen kävelivät vihkijän eteen. Kirjastovirkailijat seurasivat hääparia lainaustiskin takaa ja kirjojen lainaajat kolmannen kerroksen kaiteelta.

Maistraatin siviilivihkijä kävi lyhyen vihkikaavan läpi. Sen jälkeen pariskunta vaihtoi sormuksia ja suudelman.

Turusen ja Halla-Ahon lapset ikuistivat vihkimisen paitsi valokuviin myös videolle nettiin, jossa ystävät ja sukulaiset pystyivät seuraamaan häitä reaaliajassa.

— Olemme ehkä vähän somehulluja, Turunen naureskeli vihkimisen jälkeen.

Romanttinen ratkaisu

Turunen ja Halla-Aho solmivat avioliiton kymmenen vuoden yhdessäolon jälkeen. Turunen kosi uutenavuotena.

— Tässä vaiheessa se oli puhtaasti romanttinen ratkaisu. Meillä ei ollut enää mitään ulkopuolisia paineita virallistaa suhdetta, joten se tuntui vahvasti omalta ratkaisulta, Halla-Aho sanoo.

Petteri Lindholm

Petteri Lindholm

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.