Tonneittain jätettä tontilleen kasannut lappeenrantalainen elinkeinonharjoittaja saa syytteet ympäristön turmelemisesta ja törkeästä veropetoksesta

Erikoissyyttäjä kertoo jättäneensä haastehakemuksen käräjäoikeuteen heinäkuun alussa. Elinkeinonharjoittaja kiistää syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

Kaakkois-Suomen poliisi

Lappeenrantalaisen elinkeinonharjoittajan tontille oli kasattu esimerkiksi muovia, harsoja, tiiliä ja kuormalavoja. Syyttäjä on päättänyt syyttää elinkeinonharjoittajaa ympäristön turmelemisesta ja törkeästä veropetoksesta.
Lappeenrantalaisen elinkeinonharjoittajan tontille oli kasattu esimerkiksi muovia, harsoja, tiiliä ja kuormalavoja. Syyttäjä on päättänyt syyttää elinkeinonharjoittajaa ympäristön turmelemisesta ja törkeästä veropetoksesta.

Syyttäjä on saanut valmiiksi jätteen dumppaustapauksen syyteharkinnan. Lappeenrantalainen elinkeinonharjoittaja saa syytteet ympäristön turmelemisesta ja törkeästä veropetoksesta.

Elinkeinonharjoittajan tontille oli kasattu tonnikaupalla esimerkiksi muovia, harsoja, tiiliä ja kuormalavoja. Tapaus paljastui marraskuussa 2018, jolloin tontilta otettiin näytteitä.

– Heinäkuun alussa jätin haastehakemuksen Etelä-Karjalan käräjäoikeuteen, erikoissyyttäjä Heikki Ylisirniö kertoo.

Ylisirniön mukaan elinkeinonharjoittaja kiistää edelleen syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

Käsittely alkaa oikeudessa ensi vuonna

Poliisi tutki ympäristön turmelemista. Tutkinnan valmistumista hidasti ruuhka keskusrikospoliisin laboratoriossa, jossa näytteet tutkittiin.

Poliisin tutkinta valmistui keväällä, Ylisirniö sanoo.

– Tutkinnan suurin venyminen tuli siitä, kun odotettiin laboratoriotuloksia. Niiden olisi ilman muuta pitänyt tulla lyhyemmässä ajassa.

Syyte veropetoksesta liittyy siihen, että epäilty on välttänyt jäteveroa, kun ei ole hävittänyt jätteitä asianmukaisesti. Tulli valvoo jäteveron maksamista ja tutki tapauksen veropetoksen osalta.

Alustavasti on sovittu, että tapausta ryhdyttäisiin käsittelemään tammikuussa, Ylisirniö kertoo.

Ilman koronaviruspandemiaa, tapauksen käsittely oikeudessa olisi ehkä voinut alkaa jo syksyllä.

– Korona aiheutti ehkä nyt sen, että tuomioistuin on ruuhkautunut. Syyttäjälläkin on käsittelypäiviä paljon jouduttu siirtämään keväältä syksyyn. Ei ollut vapaita päiviä, ja oli pakko siirtää tapaus ensi vuoden alkuun.

Tapauksen syyteharkinnan valmistumisesta uutisoi ensin Yle.

Kommentoidut