Kalastajilta toivotaan havaintoja saimaannieriästä — Kuolimon koekalastuksen tulokset jäivät laihoiksi

Marleena Liikkanen

Nieriän emokalapyyntiä harjoitettiin Kuolimolla vuosina 2013-2015. Pyydystettyjen yksilöiden sukusoluista muodostettiin uusi emokalakanta. Kuvassa suunnittelija Juha-Pekka Turkka (vasemmalla) ja kalanviljelijä Marko Svärd lypsämässä nukutettua nieriää Savitaipaleella syksyllä 2013.
Nieriän emokalapyyntiä harjoitettiin Kuolimolla vuosina 2013-2015. Pyydystettyjen yksilöiden sukusoluista muodostettiin uusi emokalakanta. Kuvassa suunnittelija Juha-Pekka Turkka (vasemmalla) ja kalanviljelijä Marko Svärd lypsämässä nukutettua nieriää Savitaipaleella syksyllä 2013.

Äärimmäisen uhanalaisesta saimaannieriästä on tehty kuluvana vuonna vähänlaisesti havaintoja. Luonnonvarakeskus (Luke) toivookin kalastajilta tietoa Vuoksen vesistön alueella nähdyistä nieriöistä.

— Havainnointi on kohdennettu erityisesti Yöveden, Ruokoveden ja Luonterin alueelle, mutta kaikki muuallakin tehdyt havainnot kelpaavat, toteaa tutkimusmestari Esa Hirvonen Enonkosken kalanviljelylaitokselta.

Luken tutkijat koettivat selvittää kesän aikana, löytyykö nieriää vielä Kuolimon Morovanselältä. Saimaannieriän luonnonvaraisen kannan viimeiset rippeet elävät nimenomaan Kuolimolla.

Hirvosen mukaan Kuolimon Isoselän puolella nieriätilanne on kohtuullisen hyvä, mutta Morovanselältä ei saatu montaakaan havaintoa.

Nieriällä on kuitenkin hyvät edellytykset selvitä myös Morovanselän syvänteissä, joten kasvamassa olevan uuden emokalapolven jälkeläisiä aiotaan palauttaa Morovanselälle. Nieriäistutuksiin päästään näillä näkymin vuodesta 2020 alkaen.

— Poikastuotannon määrästä riippuen näitä nieriöitä istutetaan myös muualle Vuoksen vesistöön, Hirvonen kertoo.

Kysely jatkuu marraskuun loppuun

Saimaannieriää istutettiin valtion varoin Vuoksen vesistön järviin vuosina 1991—2012. Istutuksilla pyrittiin palauttamaan kanta entisiin nieriävesiin. Sukukypsiksi saakka varttuneista nieriöistä saatiin kuitenkin vain satunnaisia havaintoja.

Käynnissä olevan verkkokyselyn avulla Luke pyrkii selvittämään, onko nieriän lisääntyminen järvissä onnistunut ja luonnonkantojen palautuminen päässyt alkuun.

Nieriän kutuaika on syys—marraskuussa. Nieriävesillä kalastavien toivotaan välttävän pyydyksien asettamista nieriäsyvänteiden tai rantojen lähelle, sillä nieriän kiertelevät nyt etsimässä kivikkorannoilla olevia kutupaikkojaan.

Nieriöitä koskevat havainnot voi ilmoittaa verkkokyselyssä osoitteessa https://www.luke.fi/tietovarannot/kala/. Kysely on auki marraskuun loppuun.

Anne Kokkonen

Anne Kokkonen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.