Yrittäjät luopuvat Olkkolan Hovista — Savitaipaleen kunnanhallitus pohtii vuokraamista tai myyntiä

MIKA STRANDÉN

Olkkolan Hovi sijaitsee Kuolimo-järven rannalla lähellä Savitaipaleen kirkonkylää. Se on rakennettu 1900-luvun alussa.

Nykyiset yrittäjät luopuvat Savitaipaleella sijaitsevasta Olkkolan Hovista. Vuokrasopimus Savitaipaleen kunnan kanssa on irtisanottu, ja yritys ajetaan alas seuraavan puolen vuoden aikana.

Yrittäjä Sari Airas kertoo, että päätöksen taustalla on sekä henkilökohtaisia että taloudellisia syitä. Olkkolan kiinteät kustannukset ovat hiljaisena aikana korkeat, ja kulunut kesä oli taloudellisesti vaikea.

— Jokainen yrittäjä tietää, että ensimmäiset kolme vuotta ovat vaikeita, ja tämä kesä oli vaikea vanhoillekin, Airas kertoo.

Olkkolan osakkaina ovat hänen lisäkseen Harri Iljin ja Taru Itäpelto. He aloittivat Olkkolan yrittäjinä huhtikuussa 2016.

Yrittäjät toivoivat muutosta vuokrasopimukseen

Ennen vuokrasopimuksen irtisanomista yrittäjät neuvottelivat kunnan kanssa uudesta vuokrasopimuksesta.

Toiveena oli, että Olkkolan energiakustannukset olisivat kuuluneet vuokraan ja vuokra olisi määräytynyt suhteessa liikevaihtoon.

Kunta ei ollut halukas muuttamaan voimassa olevaa vuokrasopimusta.

— Lähtökohtana oli, että voimassa oleva sopimus on sellainen, mistä voidaan pitää kiinni, Savitaipaleen kunnanjohtaja Kimmo Kainulainen valottaa.

Airaksen mukaan yhteistyö Savitaipaleen kunnan kanssa on kuitenkin ollut hyvää.

— Seuraavalla yrittäjällä on hyvä pohja, jos kunta haluaa jatkaa yritystoimintaa.

Vaihtoehtoina vuokraus tai myynti

Savitaipaleen kunnanhallitus käsittelee Olkkolan Hovin tulevaisuutta ensi viikon maanantaina. Asian esittelee kunnanjohtaja Kimmo Kainulainen.

Esityksen mukaan kunnanhallitus valtuuttaa kunnanjohtajan etsimään hoviin uutta toimijaa. Vaihtoehtoina ovat sekä vuokraus että myynti.

— Vuokralainen voi olla helpompi löytää, Kainulainen sanoo.