Hymyllä pääsee lähelle — Juha Metson näyttely on Lappeenrannan taidemuseon talven tapaus

Mika Strandén

Juha Metso sanoo kuvaavansa itseään toisten kautta. Ihmisten lähelle pääsee helposti. — Hymyyn vastataan yleensä hymyllä.

Tunteella liikkeellä on ensimmäinen valokuvataiteilija Juha Metson takautuva näyttely.

Lappeenrannan ja Salon taidemuseoiden yhteisnäyttely sisältää noin 150 teosta: installaatioita, kuvasarjoja, musiikki- ja performanssivideoita sekä valokuvia.

Valokuvaajan yli 30 vuotta jatkunut ura alkoi linnuista 1970-luvun lopulla. Sitten mukaan tulivat musiikki, omien taiteilijaryhmien performanssit ja videotaide.

— Luonto, linnut ja vapaus, Metso luettelee tekemistensä pyhän kolminaisuuden.

Suuri yleisö tuntee Metson lähinnä lehtikuvaajana ja lukuisista muusikko- ja muista taiteilijoista tehdyistä kuvakirjoista. Myös Venäjän-kuvat ovat tuttua Metsoa, mutta hän on kiertänyt kuvaamassa yli 60 maassa: ihmisiä, keikkoja, luontoa...

— Yleinen kiinnostus ihmisyyttä kohtaan riippumatta siitä, nukkuuko tämä Kremlissä vai ojassa, valokuvaaja kertoo metodikseen.

Tunteella liikkeellä -näyttely Lpr:n taidemuseossa (Kristiinankatu 8—10) 26.11.2016—5.3.2017. Avoimet avajaiset 25.11. kello 18. Riitta Raatikaisen Valokuva Suomen idän kertojana -luento Etelä-Karjalan museossa (Kristiinankatu 15) 26.11. kello 14.

Juha Metso

Syntynyt Kymissä vuonna 1965.

Lukuisia näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla.

Useita palkintoja lehtikuvista, muun muassa Vuoden 2014 henkilökuva (Ville Haapasalosta), Vuoden reportaasikuva 2000 ja 2004 sekä Vuoden lehtikuvaaja 2000.

Tunteella liikkeellä -näyttely oli esillä Salossa 30.1.—15.5. ja keräsi 5 300 katsojaa.

Petteri Värtö

Petteri Värtö

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet