Ari Torniainen sai tiedon Kulmunin erosta vain minuutteja ennen tiedotustilaisuutta – "Kulmuni kantoi ryhdikkäästi poliittisen vastuun"

Puolueen sisältä painetta eroon ei tullut. Tämä oli hänen oma päätöksensä, sanoo Torniainen.

Niina Wilman

Kansanedustaja Ari Torniainen yllättyi Katri Kulmunin nopeasta ratkaisusta. Ministerinimillä hän ei vielä halua spekuloida.
Kansanedustaja Ari Torniainen yllättyi Katri Kulmunin nopeasta ratkaisusta. Ministerinimillä hän ei vielä halua spekuloida.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmunin eroilmoitus valtiovarainministerin tehtävistä tuli yllätyksensä puolueen lappeenrantalaiselle kansanedustajalle Ari Torniaiselle.

Eron taustalla on Kulmunin esiintymiskoulutuksen laskusta noussut kohu.

– Sain tiedon asiasta vasta hieman ennen tiedotustilaisuutta. Katri laittoi viestin, jossa kertoi aikeistaan, kertaa Torniainen perjantain dramaattisia hetkiä.

Torniaisen mukaan Kulmuni kantoi tilanteessa poliittisen vastuun.

– Tämä oli hänen oma päätöksensä. Painetta puolueen sisältä ei tullut. Asiaa olisi pyöritelty julkisuudessa pitkän aikaa. Nyt hän teki ryhdikkään päätöksen ja kantoi poliittisen vastuun.

Torstaina asia ei ollut esillä

Tilanne kehittyi Torniaisen mukaan nopeasti perjantain uutisoinnin vuoksi. Eri medioissa Kulmunin asemaa pohdittiin, ja spekuloitiin jo Kulmunin seuraajavaihtoehdoista.

Kulmunin saamista esiintymiskoulutuksista tehtiin perjantaina SDP:n puoluelehti Demokraatin mukaan poliisille kaksi tutkintapyyntöä ja oikeuskanslerille neljä kantelua.

– Meillä oli torstaina eduskuntaryhmän kokous. Siellä asiasta ei vielä puhuttu. Paine tuli perjantain aikana nopeasti ja uutisointi koventui koko ajan.

Torniainen sanoo, että Kulmunin yli 50 000 euron esiintymiskoulutusten lasku tuli yllätyksenä keskustan puoluetoimistolle ja myös eduskuntaryhmälle.

Uusi ministeri nopeasti

Ministerinimillä Torniainen ei halua spekuloida. Nopeasti on silti toimittava.

– Tässä tilanteessa pitää istua yhdessä alas ja miettiä vaihtoehtoja. Varmaan kaikki joita ministerin tehtäviin kysytään, ovat keskustan eduskuntaryhmässä valmiita.

Keskustan ministeriryhmässä Mika Lintilä on jo aiemmin kantanut valtiovarainministerin salkkua. Keskusta voi myös kierrättää ministereitä laajemminkin.

Kulmuni kertoi tiedotustilaisuudessa, että aikoo jatkaa puolueen puheenjohtajana.

Torniainen sanoo, että aika näyttää, kuinka pitkään.

– Tämä oli vaikea päätös ja sama koskee puheenjohtajuutta. Hän varmaan miettii tilannetta. On myös mahdollista, että tämän jälkeen syksyn puoluekokoukseen tulee vastaehdokkaita.

"Meitä rangaistaan viime vaalikaudesta"

Keskustan Karjalan piirin puheenjohtaja, lappeenrantalainen Jouni Kemppi sanoo Torniaisien tavoin yllättyneensä Kulmunin nopeasti tekemästä johtopäätöksestä.

Kemppi ei tässä vaiheessa ota kantaa Kulmunin jatkoon puheenjohtajana.

– Kunhan tilanne tästä rauhoittuu ja kuulemme lisää Kulmunin ajatuksia.

Keskusta on ollut vaikeuksissa mielipidemittauksissa, vaikka esimerkiksi hallituskumppani SDP on kyennyt nostamaan suosiotaan.

Mitä keskustassa tehdään väärin?

– Vikaa saattaa olla viestinnässä. Ehkä me emme ole saaneet vielä kansalta yleistä hyväksyntää, vaan meitä rangaistaan viime vaalikaudesta. Ehkä se kulminoituu siihen.

Kempin mielestä keskusta on tehnyt yhdessä muiden hallituskumppanien kanssa vastuullista politiikkaa.

– Meillä oli kovat kriteerit hallitukseen lähdölle. Esimerkiksi sote on meille tärkeä ja nyt se menee eteenpäin. Se olisi pitänyt saada valmiiksi jo viime hallituksessa, Kemppi sanoo.